1. yle.fi
  2. Uutiset

Terrorismin tutkija: Kyse voi olla terrorikampanjasta

Mikäli yhdysvaltalaisen senaattorin saama myrkkykirje liittyy Bostonin pommi-iskuun, luvassa voi olla uusia terroritekoja, joiden yhteydessä myös iskun motiivi selviää, suomalaistutkija arvioi.

Bostonin maratonin pommi-isku
Teemu Sinkkonen
Bostonissa liittovaltion poliisi etsii kiivaasti johtolankoja, jotka veisivät iskun tekijän jäljille. Moni pitää todennäköisenä, että iskun takana on "yksinäinen susi". Tutkija Teemu Sinkkonen valottaa Yhdysvaltain terrori-iskujen historiaa.

Ulkopoliittisen instituutin terrorismin tutkija Teemu Sinkkonen ei pidä todennäköisenä, että Bostonin pommi-iskun tekijä jäisi selvittämättä.

- Jos kirje senaattorille liittyy samaan tapaukseen, kyse voi olla kampanjasta. Ja jos kyse on yksittäisestä tekijästä, yleensä he ovat toimineet muutaman viikon tai kuukauden ajan.

Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut Sinkkonen kertoo aiempien esimerkkien valossa, että yksittäinen tekijä ei välttämättä alkuun ilmoita, miksi on iskuihinsa ryhtynyt. Jossain vaiheessa kampanjaa se tulee kuitenkin esiin.

- Miksi Bostonin isku tehtiin? Siinä on se isoin kysymys. Jos tekijää ei saada selville, kysymys jää elämään. Vielä ei voida sulkea ketään tekijöitä pois, Sinkkonen pohtii.

Lue seuraavaksi