yle.fi-etusivu

Tabletit apuun opetuksessa

Kokkolan lukioiden opettajat ovat saaneet opetuskäyttöön tablettitietokoneet. Myös oppilaille halutaan omat mobiililaitteet, mutta rahoitus on vielä auki. Lukioiden sähköistäminen etenee nopeasti, jo vuonna 2016 ylioppilaskirjoitukset muuttuvat sähköisiksi.

media
Opettajan käyttämän tablettitietokoneen näytön näkymä heijastuu seinälle.
Lucina Hagman -lukion rehtori Markku Anttila uskoo, että tabletti voisi sopivilla sovelluksilla korvata laskimen ja oppikirjoja. Raila Paavola / Yle

Kokkolan lukio-opettajat ovat saaneet käyttöönsä tablettitietokoneet. Osana Opetushallituksen hanketta myös kaikki lukioluokat varustetaan Apple TV:llä. Laitteiston avulla opettajat voivat heijastaa televisioruudulle kaikkien nähtäville opetusmateriaalia, esimerkiksi opetuskäyttöön suunniteltuja interaktiivisia sovelluksia.

Mahdollisuudet ovat liki rajattomat, kertoo kälviäläisen Lucina Hagman -lukion rehtori Markku Anttila.

– Mobiililaitteet toimivat langattomasti ja lukioluokat on varustettu Apple TV:llä, joka mahdollistaa tiedon langattoman lähetyksen. Esimerkiksi oppilas voi esitellä omaa työtään luokalle omalta pulpetiltaan tämän laitteen kautta. Siinä on lukuisia eri vaihtoehtoja muistiinpanojen tekemisiin, tiedon jakamiseen, mikä on näitä keskeisiä tulevaisuuden pedagogisia haasteita.

Matematiikan ja kemian lehtori Anneli Kauppi on perehtynyt tablettiin parin viikon ajan ja saanut koulutusta sen käyttöön. Oppitunnillakin laitetta on jo kokeiltu.

– Käytin juuri lataamaani sovellusta biokemian kurssilla. Löysin hyvän biomolekyylejä käsittelevä sovelluksen, jossa oli proteiinirakenteista ja dna:sta tietoa, sitä näytin oppilaille Apple TV:n kautta.

Kokkola sai hankkeeseen 69 000 euroa Opetushallituksen hankerahaa, josta 40 000 on käytetty laitehankintoihin.

Koulut valmistautuvat sähköisiin yo-kirjoituksiin

Ylioppilaskirjoitukset muuttuvat sähköisiksi vuonna 2016, koulut ennakoivat oppilaiden kirjoittavan silloin ainakin osan aineista omilla koneillaan.

– Tavoitteena on, että kaikilla oppilailla olisi silloin mobiililaitteet. Vielä emme tiedä, miten siihen päästään, sanoo Anttila.

Anttila uskoo, että tabletti voisi sopivilla sovelluksilla korvata laskimen ja oppikirjoja.

– Ensi syksyksi on tulossa jo useita kymmeniä sähköisiä oppikirjoja. Näyttää siltä, että e-oppikirjan hinta jää noin puoleen nykyisen oppikirjan hinnasta eli 10-12 euroon.