1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pauli Kiuru: Hallintoneuvoston ei tarvitse viinejä maistella ja niistä lausuntoja antaa

Valkeakoskelainen kansanedustaja ja Alkon hallintoneuvoston jäsen Pauli Kiuru (kok.) tyrmistyi "maan tavasta". Alko lähettää kolme kertaa vuodessa hallintoneuvostonsa ja hallituksensa jäsenille 12 pulloa mietoja alkoholijuomia.

Pauli Kiuru Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Maaliskuussa Alkon hallintoneuvostossa aloittanut Pauli Kiuru sai Alkolta tuotepaketin kotiovelleen pääsiäisen alla.

Kiuru ryhtyi oitis selvittämään asiaa. Kävi ilmi, että hallintoneuvoston jäsenet saavat Alkolta vuoden aikana yhteensä 36 pulloa uutuustuotteita. Kahdentoista pullon paketti toimitetaan pääsiäisen, juhannuksen ja joulun alla.

Kiurun mielestä kyse on vanhentuneesta "maan tavasta", josta pitää päästä eroon. Siksi hän toi asian julkisuuteen. Tapahtuneesta kertoi ensimmäisenä Aamulehti. Lehden mukaan kyse oli vajaan 200 euron arvoisesta pääsiäisterveisestä.

Ylen Ajantasan haastattelema Pauli Kiuru kertoo alkaneensa pohtia heti alkoholipaketin saapumisen jälkeen, missä roolissa hän sen sai.

- Onko sen vastaanottaminen ohjeiden ja lakien mukaista, kansanedustaja paljastaa pohtineensa.

Kiuru viittaa muun muassa kansanedustajille annettuun ohjeeseen, jonka mukaan yli 100 euron lahjat kansanedustajalle ovat eduskunnan omaisuutta. Tässä tapauksessa kyse on kuitenkin yhtiön ja hallintoneuvoston välisestä asiasta.

Kiuru toivoo edes kohtuutta

Kiuru muistuttaa, että Alkon hallintoneuvoston kokouksista maksetaan palkkiot, jotka ovat julkisia. Alkoholipaketti ei ole ollut julkinen, ja siksi asiaan olisi hyvä puuttua. Hän otti yhteyttä myös Alkon johtoon.

- Pyysin, että pakettia kohtuullistettaisiin tai siitä pidättäydyttäisiin kokonaan.

Kiuru sai Alkolta vastauksen, että kyseessä ei ole lahja, vaan esittely uutuustuotteista, jonka avulla hallintoneuvostonkin jäsenet voivat seurata alkoholiolojen kehitystä.

- Hallintoneuvoston jäsen ei päätä Alkon sisäänostoista eikä anna siitä lausuntoja. Ei hänen tarvitse viinejä maistella ja niistä lausuntoja antaa, painottaa Kiuru.

Pauli Kiuru toimitti Alkolta saamansa tuotepaketin eduskunnan pääsihteerille tiistaina.