1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vanha punatiilitalo on melko varma sijoitus

Jykevät talot ovat helppohoitoisia, mutta mahdolliset laajennukset ovat melko mahdottomia toteuttaa. Historialliseen taloon tehtävät korjaukset on tehtävä hyvin tarkalla ammattitaidolla.

Kotimaan uutiset
YLE Etelä-Karjala

Senaatti kiinteistöt omistaa Lappeenrannan Rakuunamäellä Puolustusvoimien käytössä olevat kiinteistöt. Omistajan kannalta vanhat, historialliset punatiiliset rakennukset ovat kasijakoinen asia, sanoo Senaatti kiinteistöt Itä-Suomen aluejohtaja Jyrki Reinikainen.

- Vanhan tiilikasarmin massiivinen tiiliseinä on hyvin kestävä rakenne. Siellä ei ole muovikalvoja, tai muita rikkoutuvia osia. Sisäpinnassa on kiviaineinen rappaus, joten se on hyvin kestävä. Yleensä näissä on hyvin jyrkät harjakatot ja tuulettuvat ullakot.

Rakennuksen uudistaminen voi tuoda kuitenkin ongelmia, mitkä on otettava huomioon. Senaatti kiinteistökin on törmännyt niin sanottuihin PAH-yhdisteisiin.

- Niin kauan kun nämä kivihiili- ja tervaeristeet ovat rakenteissa suurin piirtein koskematta, niin ongelmaa ei ole. Kun rakennuksen ilmastointia uudistetaan ja ilmanpaine sisällä muuttuu, voivat PAH-yhdisteet tulla sisäilmaan. Tämä on kiusallinen haitta, Reinikainen sanoo.

"Meidän on kuunneltava Puolustusvoimia"

Historiallisten rakennusten huoltotyöt ovat melko vähäisiä, mutta myöskään rakennusten kehittäminen ei onnistu helposti.

- On hienoa, että historiallisia rakennuksia tällaisena aikana arvostetaan. Toisaalta suojelu estää joustavan rakennusten kehittämisen. Niitä ei laajenneta ihan noin vaan uuden käyttötarkoituksen mukaan. Tässä on hieman kaksijakoisuutta, toteaa Reinikainen.

Itä-Suomen aluejohtajan Jyrki Reinikaisen mukaan Senaatti kiinteistöt joutuu seuraamaan nyt tarkasti Puolustusvoimien rakenneuudistusta.

- Meidän täytyy tarkalla korvalla kuunnella asiakasta ja käyttäjää, että miten tässä nyt mennään. Lopullisia yksityiskohtaisia päätöksiä Rakuunamäen suhteen ei vielä ole.

Mikäli vanha kasarmirakennus jää tyhjilleen, on uusiokäyttöä melko helppo löytää.

- Vanha historiallinen punatiilinen rakennus on tyhjillään saatu vuokrattua tai myytyä usein toimistokäyttöön. Joskus asuinkiinteistöksi, kertoo Reinikainen.

Lue seuraavaksi