Hyppää sisältöön

Lentojen hinnat outoa salatiedettä - jopa välimuisti voi vaikuttaa

Lennon hinnassa voi vähälläkin vaivalla ja vertailulla säästää paljon. Hinnat vaihtelevat muun muassa vuodenaikojen ja varaustilanteen mukaan.

Kuva: Michael Reynolds / EPA

Lentojen hinnat voivat vaihdella  päivästä tai jopa vuorokauden ajasta riippuen. Rantapallo-sivuston  päätoimittaja Riikka Krenn kutsuukin lentojen hinnoittelua salatieteeksi, koska siitä ei lentoyhtiöiden lisäksi tiedä juuri kukaan muu.

- Lentojen hintoihin vaikuttaa moni asia: vuodenaika, kohdemaa, matkatoimistojen varaamat kiintiöt ja varaustilanne. Jos kaupungissa on esimerkiksi juuri isot messut, hinnat saattavat hypätä korkealle. 

Aktiivisuuskin voi vaikuttaa

On väitetty, että yöaikaan matkan voi saada halvemmalla, koska varauksia tehdään vähemmän.

Hinnoista ei lentoyhtiöiden lisäksi tiedä juuri kukaan muu.

Päätoimittaja Riikka Krenn

- En välttämättä neuvoisi valvomaan yöllä vaan ennemmin varaamaan matkan ajoissa. Varaus kannattaa tehdä heti, kun tietää, että reissu on tulossa, niin voi tutkia hintoja rauhassa, sanoo Rantapallo-sivuston päätoimittaja Riikka Krenn.

Koneen välimuistikin voi vaikuttaa matkan hintaan. Toistuva vierailu samalla sivulla viestii matkakuumeesta.

- Siellä saattaa olla jotain teknisiä seurauskeinoja. Asiakas on voinut käydä sivulla aiemmin ja siitä on tehty tiettyjä päätelmiä. Mahdoton  sanoa, mistä ero lopulta johtuu.

Välimuistin tyhjentäminen ei silti takaa halvempaa hintaa.

- Sen voi  tietenkin tehdä, mutta sitä ei yksiselitteisesti tiedä, saako muistin tyhjentämällä halvemman vai kalliimman hinnan.

Seikkailuhenkinen saattaa päästä halvalla

Seikkailuhenkisimmät voivat säästää rahaa  pitkittämällä matkan varaamista mahdollisimman kauan.

Huhti-toukokuussa voi päästä halvalla minne vaan.

Päätoimittaja Riikka Krenn

- Esimerkiksi viime viikolla äkkilähdöllä olisi päässyt viikoksi Turkkiin 159 eurolla. Hinta sisälsi lennot ja majoituksen.  Normaalihinta voi olla jopa kolminkertainen.

Krennin mukaan huhtikuun loppu ja toukokuu on ylipäätään hyvä kausi pitää lomaa, koska Välimeren kohteissa on jo lämmintä, mutta meillä koululaiset eivät ole vielä lomalla.

- Matkojen kysyntä ei ole huhti-toukokuussa vielä kovin korkealla. Tässä tilanteessa voi päästä halvalla minne vaan.