1. yle.fi
  2. Uutiset

Pula pätevistä sosiaalityöntekijöistä heijastuu laajalle

Koulutuspaikkoja on liian vähän eivätkä kaikki valmistuneetkaan innostu henkisesti raskaasta työstä, jossa palkka ei päätä huimaa. Kehitystyö ontuu ja myös asiakkaat kärsivät henkilöstön vaihtuvuudesta.

Kotimaan uutiset
Leikkihevonen ja liukuri lojuvat pihanurmella.
Juha-Petri Koponen

Päijät-Hämeen aikuissosiaalityössä ja lastensuojelussa lähemmäs 70 prosenttia työntekijöistä on epäpäteviä. Luvut selviävät sosiaalityöntekijöiden valtakunnallista tilannetta koskevasta katsauksesta, joka perustuu sosiaalialan osaamiskeskusten tekemiin selvityksiin.

Puute pätevistä sosiaalityöntekijöistä heijastuu koko sosiaalityöhön. Rekrytoinnit pyörivät jatkuvasti ja kahden vuoden aikana peräti puolet lastensuojelun henkilökunnasta on vaihtunut.

- Pitkäjänteinen, hyvin suunnitelmallinen kehitystyö hieman ontuu.Työyhteisössä on vaihtuvia työkavereita: odotetaan jatkuuko jonkun ei-kelpoisen työsuhde tai tuleeko uusi, ja on perehdytystä, luettelee Lahden lastensuojelupalveluiden päällikkö Eija Kallio.

Asiakkaat eivät tavoita sosiaalityöntekijäänsä eivätkä välttämättä edes tiedä kuka on heidän sosiaalityöntekijänsä.

Aija-Riitta Saastamoinen

Myös asiakkaat kärsivät henkilöstön vaihtuvuudesta ja joutuvat selittämään samat asiat useaan kertaan eri työntekijöille.

- Asiakkaat ovat tyytymättömiä palvelun toteuttamiseen: he eivät tavoita sosiaalityöntekijäänsä eivätkä välttämättä edes tiedä kuka on heidän sosiaalityöntekijänsä, kertoo Lahden sosiaaliasiamies Aija-Riitta Saastamoinen.

Palkkakuoppa ja koulutustarjonnan puute Lahden taakkana

Vaikka pätevistä sosiaalityöntekijöistä on pulaa ympäri Suomea, ongelma on kärjistynyt Päijät-Hämeessä. Esimerkiksi Lahdessa sosiaalipalvelujen puolella työskentelevistä alle neljännes on päteviä.

Toiveissa on ollut jo vuosia, että maakuntaan saataisiin alan maisterivaiheen opintoja, mutta toistaiseksi rahoitus ei ole järjestynyt.

Myös Helsingin yliopistossa sosiaalityöntekijöitä koulutetaan tarpeeseen nähden liian vähän.

- Ala sinänsä on suosittu eli tänne hakeudutaan hyvin, mutta koulutuspaikkoja on riittämättömästi, sanoo Sosiaalialan osaamiskeskus Verson kehittämispäällikkö Kirsi Kuusinen-James.

Tämä on raskasta työtä. Täällä tehdään päätöksiä, joilla puututaan asiakkaiden hyvinkin yksilöllisiin asioihin.

Eija Kallio

Lisäksi osa valmistuneista siirtyy muihin tehtäviin, kun kunnallispuoli ei houkutakaan.

- Tämä on raskasta työtä. Täällä tehdään päätöksiä, joilla puututaan asiakkaiden hyvinkin yksilöllisiin asioihin. Ja tietysti palkkataso on sellainen, Lahden lastensuojelupalveluiden päällikkö Eija Kallio listaa.

Erityisen huolissaan hän on Lahden palkkatasosta suhteessa ympäristökuntiin.

- Täällä sosiaalityöntekijät ovat naapuritoimijoihin nähden palkkakuopassa. Se asia pitäisi saada ajan tasalle, Kallio korostaa.

Lue seuraavaksi