Putin-merkinnän tekijä selvisi - rikostutkinnassa jopa 10 epäiltyä

Yle Uutisten tietojen mukaan keskusrikospoliisin sihteeri sai käskyn kohutun Putin-merkinnän tekemiseen poliisimieheltä. Salaisen tiedon vuotajaa etsitään Suomessa ennennäkemättömän laajalla poliisitutkinnalla.

Kotimaa
Vladimir Putin ja Yön sudet -järjestön johtaja Aleksandr Zaldostanov.
Vladimir Putin ja Yön sudet -järjestön johtaja Aleksandr Zaldostanov eli ”Kirurgi” järjestön päämajassa Moskovassa Putinin vieraillessa siellä heinäkuussa 2009.Aleksei Druzhinin / AFP / Lehtikuva

Valtakunnansyyttäjänvirasto käynnisti viime viikolla rikostutkinnan Venäjän presidentin Vladimir Putinin nimen päätymisestä Suomen poliisin tiedustelulistalle. Rekisterimerkintätutkinta on nyt laajentunut ja rikoksesta epäiltyjä on useita.

- Tässä vaiheessa uskoisin, että epäiltyjä on korkeintaan kymmenen henkilöä. Tilanne kuitenkin elää esitutkinnan aikana ja sen aikana arvioidaan, kuinka paljon epäiltyjä yhteensä on, sanoo tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Anssi Hiivala Yle Uutisille.

Selvittämisintressi on todella korkea ja tämä kyllä tutkitaan kunnolla.

Kihlakunnansyyttäjä Antti Hiivala

Hiivala on vielä vaitonainen tutkinnan yksityiskohdista, mutta Yle Uutisten tietojen mukaan Putinin nimen salaiseen rekisteriin kirjasi keskusrikospoliisin sihteeri. Hän sai käskyn tehtävään poliisimieheltä.

Tähän mennessä merkinnän taustoista on saatu selville vain se, että Putinin nimi päätyi rekisteriin julkisuudessa olleiden tietojen perusteella. Uutta tietoa mahdollisesti saadaan, kun poliisitutkinnassa kuullaan poliisimiestä, joka antoi käskyn kirjata Putinin nimen rekisteriin. Hänet kuultaneen tällä tai ensi viikolla.

Salaisen tiedon vuotaja yritetään kaivaa esiin

Rikostutkinnassa selvitetään rekisterimerkinnän laillisuuden lisäksi myös sitä, kuka vuosi salaisen tiedon poliisirekisteristä MTV3:lle. Tähän saakka Suomessa tehdyissä vuototutkinnoissa on ollut salaisen tiedon vuotajaa hyvin vaikea selvittää. Esimerkiksi Novan vaalirahauutisoinnissa salaisten tietojen vuotajaa yritettiin löytää, mutta poliiisi joutui lopettamaan tutkintansa, koska vuotajaa ei koskaan saatu selville.

Viime viikkoinen Putin-sähläys on ollut kuitenkin sen verran karsea kokemus Suomen poliisijohdolle, että tällä kertaa on päätetty laittaa kaikki keinot peliin. Se myönnetään suoraan, että alkamassa on Suomessa ennennäkemätön vuotajan etsintä.

- Kyllä tässä selvittämisintressi on todella korkea ja tämä kyllä tutkitaan kunnolla, toteaa tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Anssi Hiivala Yle Uutisille.

Hiivala ei suostu vielä kertomaan, pyrkiikö poliisi selvittämään esimerkiksi kännykkätiedot poliisin tiedustelurekisteriä käyttäneiltä poliiseilta ja Putin-uutisen tehneeltä MTV 3:n toimittajalta.

Suomen poliisijohto eli Poliisihallitus on itse määrännyt Putin-jutun tutkijat. Vuotojuttua tutkitaan Pirkanmaan poliisilaitoksella ja rekisterimerkintätutkintaa tehdään Länsi-Uudenmaan poliisissa. Koska kyseessä on poliiseja koskeva tutkimus, niin tutkintaa johtaa syyttäjä. Valtakunnansyyttäjänviraston johtamaa rikostutkintaa vetää kaksi syyttäjää.