Viranomainen ei pure yleisötilaisuudesta ilmoittavaa

Ilmoitukset, luvat, pelastus- ja turvallisuussuunnitelmat ja vakuutukset. Kaikkia näitä tarvitaan onnistuneeseen yleisötapahtumaan.

Kotimaa
Tuhansia kuuntelijoita Robinin keikalla.
Kimmo Gustafsson / Yle

Yleisötapahtumien oikeaoppinen järjestäminen vaatii kosolti lupia ja yhteydenottoja eri viranomaisiin. Esimerkiksi kesäistä kaupunginosatapahtumaa ei voi pistää pystyyn sormia napsauttamalla.

- Ensin täytyy ottaa yhteyttää maanomistajaan eli esimerkiksi Turun kaupunkiin. Kun maanomistajalta saadaan lupa, niin sen jälkeen voi ottaa yhteyttää poliisiin. Sitä kautta voi selvittää, että tarvitaanko tapahtumassa esimerkiksi järjestyksenvalvontaa tai liikenteenohjausta, kertoo luovien alojen neuvoja Anna Pikala humanistisesta ammattikorkeakoulusta.

- Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että poliisille on tehtävä ilmoitus, mikäli voidaan olettaa, että tapahtumasta aiheutuu viranomaisille toimenpiteitä. Oman perhepiirin tapahtumista ei tietenkään ilmoitusta tarvita, mutta vaikka kirpputoritapahtuma voi aiheuttaa liikenneongelmia, jos ihmiset parkkeeraavat mihin sattuu, Pikala jatkaa.

Myös pelastuslaitos on mukana yleisötapahtuminen valvonnassa.

- Pelastusviranomainen haluaa yleisötilaisuudesta pelastussuunnitelman. Pääsääntö on, että pelastussuunnitelma vaaditaan sellaisista tilaisuuksista, joissa on yli 200 ihmistä. Lisäksi suunnitelma vaaditaan, jos tilaisuus järjestetään paikassa, joka ei ole yleisötilaisuuksiin tarkoitettu, kertoo palotarkastaja Jarkko Aaltonen Varsinais-Suomen pelastuslaitoksesta.

Aloita suunnittelu ajoissa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen nettisivuilta löytyy tarkat ohjeet tilaisuuksien järjestämiseen.

Pelastuslain mukaan pelastussuunnitelma on toimitettava viranomaisille viimeistään 14 vuorokautta ennen tapahtuman alkua. Mitä aiemmin on liikkeellä, sitä jouhevammin asiat sujuvat.

- Kun tapahtumaa alkaa suunnitella, niin on se sitten puolta vuotta tai vuotta aiemmin, niin heti kannattaa olla yhteydessä. Tapahtumasta tulee parempi, kun yhdessä selvitetään tarvittavat asiat, Aaltonen toteaa.

Jos lupa-asiat viivästyvät, saattaa koko tapahtuma peruuntua.

- On käynyt sellaista, että pelastuslaitos ei ole ehtinyt käsitellä liian myöhään tullutta pelastussuunnitelmaa, ja poliisi ei ole voinut myöntää huvilupaa.

Musiikistakin muistettava maksaa

Omissa häissä soitetusta musiikista ei tarvitse maksaa tekijänoikeuskorvauksia, jos häät on järjestetty omin voimin.

- Mutta jos häät on jonkun yrityksen järjestämät, niin tilanne muuttuu. Perussääntönä voi sanoa, että musiikkilupaa ei tarvita silloin, kun itse järjestetyssä tilaisuudessa soittaa perheelle musiikkia. Sen sijaan, jos kirpputoritapahtumassa soittaa musiikkia, niin siitä pitää maksaa , kertoo Anna Pikala.

Vakuutukset kuntoon

Yleisötapahtumia järjestettäessä myös vakuutusasiat on muistettava.

- Vakuutusyhtiön näkökulmasta tilanne on aina tapauskohtainen. On huomioitava, että missä tapahtuma järjestetään, kuinka paljon sinne tulee väkeä ja millaiset riskit ovat. Korostaisin sitä, että yhtälailla kuin lupien kanssa, on myös vakuutusasioissa oltava ajoissa liikkeellä., muistuttaa Marko Merontausta vakuutusyhtiö Ifistä.

Vaikka tapahtumien oikeaoppinen järjestäminen voikin tuntua monimutkaiselta, niin apua on saatavilla.

- Esimerkiksi Turun seudun tapahtumajärjestäjille on juuri julkaistu uusi opas lupa-asioista yhteyshenkilöineen ja numeroineen. Ja kaikki viranomaiset auttavat mielellään. Kukaan ei pure, kun apua kysytään, Anna Pikala toteaa.

Ylen toimitukset eri puolilla Suomea ja radion ajankohtaisohjelmat käsittelevät aina torstaisin yhteistä teemaa. Yle Radio Suomen Ajantasan Torstaiseurassa puhutaan 25.4. yleisötilaisuuksista klo 14.30-15.00.