Hyppää sisältöön

Silikoniskandaalin oikeuskäsittely alkoi Ranskassa - implanttipomolle buuattiin

Jutussa on yli 5 000 asianomistajaa. Oikeudenkäynti joudutaan pitämään Marseillen kongressikeskuksessa, jotta sadat ihmiset mahtuvat sisälle.

Jean Claude Mas oikeudenkäynnissä Marseillessa 17.4.2013 Kuva: Guillaume Horcajuelo / EPA

Ranskan Marseillessa on alkanut keskiviikkona kehnolaatuisia rintaimplantteja koskeva oikeudenkäynti. Vastaajina on viisi implanttivalmistaja Poly Implant Prothèse -yhtiön johtoon kuulunutta henkilöä, joita syytetään halvan teollisuuteen tarkoitetun silikonin käyttämisestä. Heitä syytetään petoksesta. Implantit ovat viranomaisten mukaan alttiita vaurioitumiselle ja vuotamiselle.

Vastaajien joukossa on myös yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Jean-Claude Mas, jolle buuattiin, kun hän kertoi nimensä ja ammattinsa oikeudenkäynnin alussa. 

Asianomistajia jutussa on yli 5 000. Oikeudenkäynti on jouduttu siirtämään Marseillen kongressikeskukseen, jotta asianomistajat ja juristit mahtuvat sisälle. Paikalla on tullut keskiviikona satoja naisia.

Arvioiden mukaan kaksi ensimmäistä päivää kuluu puolustuksen ja asianomistajien vaatimusten käsittelyssä. Oikeus tutkii vielä tänäänkin puolustuksen vaatimuksia oikeudenkäynnistä luopumisesta ja mahdollisesti asianomistajien vaatimuksia jutun laajentamisesta plastiikkakirurgeihin ja viranomaisiin. Oikeudenkäynti kestää kuukauden verran.

Yhtiön implantteja on arvioiden mukaan asennettu 300 000 naiselle eri puolella maailmaa.

Mikäli epäillyt tuomitaan, heitä saattaa odottaa jopa viiden vuoden vankeusrangaistus.