1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Nokian tulos julki klo 13: Tuleeko Lumia-läpimurto?

Nokian ennustetaan tekevän tappiota vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Viime vuoden lopulla yhtiön voitolliseksi kääntäneen Nokia Siemens Networksin tahti näyttää nyt hidastuvan. Analyytikkojen arvioiden mukaan Lumia-puhelinten myynti on saatu hieman piristymään.

talous
Mies selaa Nokia Lumia 920 -älypuhelinta.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Odottava tunnelma matkapuhelinyhtiö Nokian ympärillä jatkuu yhä. Jo pitkään markkinat ovat kaivanneet yhtiöltä Lumia-puhelinten läpimurtoa ja älypuhelinbisneksen kääntämistä voitolliseksi.

Mutta käänne ei vieläkään näytä olevan tapahtumassa.

Tänään torstaina iltapäivällä julkistettavasta tuloksesta odotetaan markkinoilla jälleen heikkoa, vaikka edellisvuoteen verrattuna koko yhtiön tappioiden ennakoidaan hieman pienentyneen.

Yhtiötä seuraavat analyytikot katsovatkin jo kauemmas eteenpäin.

- En odota mitään erityisen vahvaa tulosta Nokialta. Siirtäisin katseet enemmän ohjeistukseen, että mitä siinä sanotaan toisesta neljänneksestä. Silloin Nokian uudet Lumia-mallit ovat paljon laajemmassa jakelussa. Ja silloin pitää alkaa myös syntymään tulosta, sanoo Inderesin analyytikko Mikael Rautanen.

Viime vuoden lopun tulos oli Nokialta odotuksia parempi lähinnä verkkolaiteyhtiö Nokia Siemens Networksin huiman nousun takia.

Nyt alkuvuosi näyttää verkkolaitemarkkinoilla perinteisesti hiljaiselta. NSN:n ei uskotakaan enää kannattelevan yhtiötä yhtä vankasti.

- Kausiluonteen takia ensimmäinen neljännes on Nokia Siemens Networksille heikompi. Se selittää aika paljon sitä, minkä takia viimeisestä neljänneksestä ensimmäiseen neljännekseen nähden Nokian tulos on todennäköisesti jonkin verran heikompi.

Lumioiden tahti kiihtymässä

Yksi seuratuimmista asioista Nokian ympärillä on ollut sen kassan koko. Rahavarannot ehtivät sulaa rajusti monta neljännestä peräjälkeen, mutta nyt tilanne näyttää paremmalta.

Yhtiön viime vuosien säästökuurien seuraukset näkyvät suoraan viivan alla.

- Säästötoimenpiteiden vaikutuksen pitää alkaa kohta näkymään myös kassavirrassa. Uskon siihen, että kassavirtaongelma tulee ratkeamaan ihan puhtaasti näillä Nokian omilla toimenpiteillä, sanoo OP-Pohjolan analyytikko Hannu Rauhala.

Kansainvälisissä arvioissa Nokian ennakoidaan petranneen hieman Lumia-puhelinten myyntiään erityisesti Kiinassa.

Viime vuoden lopulla Lumioita toimitettiin markkinoille 4,4 miljoonaa kappaletta. Nyt tahdin ennakoidaan kiihtyneen 5,6 miljoonaan kappaleeseen.

Silti älypuhelinpuolella Nokia on yhä selkeä altavastaaja markkinoiden jättiläisiin Samsungiin ja Appleen verrattuna.

- Odottaisin, että matkapuhelinliiketoiminta on hiukan miinuksella. Tappiota tekevät älypuhelimet. Peruspuhelinten kannattavuus ja viime vuoden rajut kulusaneeraukset paikkaavat hiukan tilannetta, mutta eivät tarpeeksi, ennakoi Inderesin Mikael Rautanen.

Lue seuraavaksi