Talvivaara keskeyttää lomautuksia, käynnistää malmintuotannon

Talvivaara keskeyttää lomautuksia malmintuotannon käynnistämisen vuoksi. Pörssissä osake on ampaissut nousuun.

talous
Talvivaaran työntekijöitä kävelee kaivosalueella.
Sini Salmirinne / Yle

Talvivaara keskeyttää helmikuussa 2013 aloitetut lomautukset. Kaivosyhtiö käynnistää keskeytyksissä olleen malminlouhinnan ja malminkäsittelytoiminnot uudelleen toukokuussa. Uutisen jälkeen illansuussa Talvivaaran pörssikurssi oli lähes yhdeksän prosenttia nousussa.

Lomautusten peruutus koskee 184 työntekijää.

- Juoksutuksella on päästy siihen tilanteeseen, että kaivoksen vesitason oletetaan olevan sellaisella vesitasolla, että päästään louhimaan, sanoo Talvivaaran tuotantojohtaja Harri Natunen.

- Ruvetaan miehiä kutsumaan töihin. Valmistelut kestävät oman aikansa ennen kuin päästään tuotantotyöhön.

Helmikuussa aloitetuista lomautuksista ehdittiin Talvivaaran mukaan toteuttaa yli puolet. 121 työntekijää oli lomautettuna helmi-huhtikuussa. Heti toukokuun ensimmäisistä päivistä ei hommiin ehditä, sillä töihin kutsuminen vie oman aikansa.

Talvivaaran mukaan louhinta käynnistyy noin puoltatoista kuukautta suunniteltua aiemmin. Harri Natusen mukaan ympäristöviranomaiset ovat osanneet odottaa louhinnan aikaistumista.

- Ei heille yllätyksenä tullut, että tällaiset valmiudet meillä alkaa kevättä kohden tulla, kertoo Natunen.

Talvivaara aikoo aloittaa louhinnan Kuusilammen avolouhoksen pohjoispäästä. Siellä vedenpinta on Talvivaaran mukaan laskenut sellaiselle tasolle, että kaivos- ja murskaustoiminnan aloittamisen valmistelut voidaan käynnistää.

Vaikka Kuusilammen avolouhos valmistellaan kaivostuotantoon, avolouhos tulee edelleen palvelemaan vesien varastoinnin varokapasiteettina, kertoo Talvivaara tiedotteessa.