Hyppää sisältöön

Sirkustemput ja filmaaminen tekevät hyvää työyhteisölle

Kulttuurilla ja taiteella voidaan tehdä pieniä ihmeitä työyhteisön hyvinvoinnille. Pohjois-Karjalassa on saatu lupaavia tuloksia kokeiluissa, joissa työporukka yhteisen liikuntailtapäivän sijaan onkin harrastanut esimerkiksi sirkustemppuja tai tehnyt elokuvaa.

Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Kulttuuri ei ole firmalle turhaa kulunkia, vaan järkevä sijoitus tulevaan ja työntekijöiden hyvinvointiin.

Tätä yritetään parhaillaan todistaa maassamme kymmeneissä eri hankkeissa, joista yksi on loppusuoralla Pohjois-Karjalassa. Taiten tuottoa -hankkeessa muun muassa kokeiltiin, miten kulttuuri ja taidetoiminta - esimerkiksi elokuvan tekeminen - vaikutti kahdeksan työpaikan ilmapiiriin.

Projektipäällikkö Elli Oinonen-Edén kertoo, että mittausten mukaan pilottikohteissa yhteisöllisyys lisääntyi merkittävästi.

Luovuus ja luottamus lisääntyy.

Elli Oinonen-Edén

- Luovuus ja luottamus lisääntyy. Samoin suhtautuminen esimiehiin ja johtoon paranee. Ja yleinen ilmapiiri paranee ihan ensimmäisestä tapaamiskerrasta lähtien

Taide pehmentää johtajan

Liikemies Kyösti Kakkonen on tunnettu taiteenkerääjä ja kulttuurin tukija. Kakkonen hankki ensimmäisen maalauksensa opiskeluaikoina Varsovasta. Nyt hänellä on ainutlaatuinen kokoelma suomalaista lasitaidetta ja keramiikkaa. Taide on Kyösti Kakkosen intohimo.

Noin 3000 työntekijän reilun 600 miljoonan euron Tokmanni-konsernia johtanut liikemies sanoo, että taideharrastus on avartanut maailmaa ja tehnyt hänestä jämäkän mutta samalla pehmeän ja ymmärtäväisen johtajan.

- Ellen tätä taiteen iloa olisi löytänyt, luulen, että olisin enemmän sellainen kalansilmäinen, kovien arvojen besserwisser, numerokeskeinen yritysjohtaja, Kakkonen pohdiskelee.

Rahat eivät mene hukkaan

Henkilöstö on myös päässyt nauttimaan taiteesta, esimerkiksi Retretistä, teatterista, konserteista ja kulttuuriseteleistä. Kakkonen sanoo, että rahat eivät menneet hukkaan.

Henkilökuntani on ollut selvästi sitoutuneempaa.

Kyösti Kakkonen

- Henkilökuntani on ollut selvästi sitoutuneempaa. Meillä esimerkiksi poissaoloprosentit olivat työaikavertailussa selkeästi alle valtakunnallisia kaupan keskiarvoja, noin neljää prosenttia. Henkilökunnan vaihtuvuus on ollut erittäin pientä ja meillä on jaksettu pakertaa eläkeikään saakka. 

"Kituuttamisen aika olisi ohi"

Kun firmat ja organisaatiot ostavat henkilöstölleen kulttuuripalveluja, se tuo taiteilijoille töitä. Taiten tuottoa -hankkeen rohkaisemana Pohjois-Karjalassa aloittaakin elokuussa keskus, joka tarjoaa työhyvinvointia tukevia kulttuuri- ja taidepalveluja koko maahan.

Uusia keinoja tarvitaan. Kuttuurialalta yrittää saada toimeentulonsa noin 70 000 suomalaista.

Liikemies Kyösti Kakkonen toivoo, että valtiovalta suhtautuisi nykyistä myönteisemmin taiteen ja kulttuurin edistämiseen ja tukemiseen. Kakkosen mukaan meillä toimisi amerikkalainen malli, jossa yksityishenkilötkin voivat vähentää tukensa kulttuurille verotuksessa.

- Minä luulen, että monen museon ja kulttuuritapahtuman kituuttamisen aika olisi ohi.