1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Verottajan uusi tutkimusryhmä tuotti heti kymmeniä miljoonia

Verottajan uusi tutkimusryhmä on tuottanut jo 80 miljoonaa euroa verotuloja kansainvälisiltä konserniyhtiöiltä. Konsernien sisäistä kauppaa tutkiva hanke aloitti viime vuoden alussa.

talous
Vero -kyltti Myyrmäen verotoimiston seinällä Vantaalla.
Lehtikuva

Viime vuonna perustettu ryhmä tutki kymmenen konserniyhtiön niin sanotun siirtohinnoittelun. Yhtiöiden verotettavaan tuloon määrättiin 300 miljoonan euron lisätulo. Se tuotti verottajalle noin 80 miljoonan euron lisätulot.

Verottajan ryhmällä on nyt suurennuslasin alla 27 yhtiötä, joiden se epäilee käyttäneen konsernin sisäistä hinnoittelua väärin. Niin sanottua siirtohinnoittelua tarvitaan kansainvälisissä konserneissa tytäryhtiöiden ja emoyhtiön välisessä tilipidossa.

Veronkiertoa?

Joskus siirtohinnoittelun vääristelyllä yritetään kiertää veroja siirtämällä voittoja edullisemmin verotettuihin maihin. Verohallinnon johtavan asiantuntijan Sami Laaksosen mukaan virheet ovat usein myös tahattomia.

- Suurin osa näistä tapauksissa on sellaisia, joissa on vain ymmärretty siirtohinnoittelu väärin. Mutta mukana on myös tapauksia, joissa on selvästi haettu edullista ratkaisua, joka ei verotuksessa mene läpi, Laaksonen muotoilee.

Verottajan uusi, 30 verotutkijan hanke on ollut toiminnassa vasta vuoden, mutta jatko-odotukset ovat jo korkealla.

- Vaikutelma on, että näitä tapauksia tulee lisää, Laaksonen arvioi.

Hänen mukaansa tutkinnassa on isojakin tapauksia. Siirtohinnoittelun selvittely on kuitenkin työlästä ja liittyy usein konsernin aineettoman omaisuuden, kuten patenttisalkun ja brändin arvon määrittelyyn.

Lue seuraavaksi