Lannoitetehtaalla tuhoisa räjähdys Texasissa

Tehtaan tulipalon syytä ei tiedetä. Myös uhrien määrä on epäselvä, mutta kuolleita saattaa olla yli 60.

Ulkomaat
Räjähdyksessä tuhoutunut lannoitetehdas.
Räjähdyksessä tuhoutunut lannoitetehdas.Reuters-TV
Räjähdyksessä tuhoutunut lannoitetehdas.

Satojen ihmisten arvioidaan loukkaantuneen lannoitetehtaan tulipalossa ja sitä seuranneessa räjähdyksessä Westin pikkukaupungissa Texasissa.

Mahdollisista kuolonuhreista ei ole varmaa tietoa, mutta pelastusjohtaja totesi paikalliselle tv-kanavalle, että kuolleita olisi yli 60. Sairaaloihin on tuotu yli sata uhria, joilla on eriasteisia vammoja.

Kymmeniä rakennuksia on tuhoutunut, ja ihmisten pelätään jääneen raunioihin. Westin pormestarin Tommy Muskan mukaan taloja on vaurioitunut viiden korttelin säteellä tehtaasta.

Tulipalo riehuu yhä alueella, eivätkä palomiehet pääse sammutustöihin mahdollisten uusien räjähdysten vuoksi. Lisäksi sähköt ja kaasunjakelu on katkaistu varotoimena monin paikoin.

Palo leimahti tehdasalueella keskiviikkoiltana Westin pikkukaupungissa reilut sata kilometriä Dallasista etelään. Palomiehiä oli jo saapunut sammuttamaan tulipaloa, kun räjähdys iski yllättäen.

Pormestari Muska oli tuolloin paikalla vapaaehtoisena palokuntalaisena. Muska kertoi kypärän lentäneen hänen päästään räjähdyksen voimasta.

Räjähdys rekisteröityi myös maanjäristyksiä mittaavan Yhdysvaltain geologian tutkimuslaitoksen USGS:n seismografeihin. USGS:n mukaan räjähdyksen voimakkuudeksi mitattiin 2,1.

Palon syttymissyy ei ole tiedossa, mutta räjähtänyt aine oli ammoniakkia. Sitä käytetään yleisesti lannoitteissa.

Lannoitetehtaan lähellä sijaitsee vanhusten hoitokoti ja asuintaloja. Runsaasti ihmisiä on evakuoitu muualle.

Lähteet: AFP, AP, Reuters