Tutka täyttyi lintuparvista viime yönä

Torstain vastaisena yönä sää suosi muuttolintuja. Ilmatieteen laitoksen tutkakuvassa näkyi runsaasti Suomeen lentäviä lintuparvia.

Kotimaa
Sadetutkan kuva.
Etelärannikolla Ahvenanmaalta Helsingin seudulle näkyvät vaaleansiniset kaiut ovat muuttolintuparvia. Tummemmat kaiut ovat sadealueita.Yle

Ilmatieteen laitoksen säätutkakuvissa on tänä aamuna näkynyt runsaasti Suomeen lentäviä lintuparvia. Birdlife Suomi ry:n tiedottaja Jan Södersved uskoo, että muuttajien joukossa on ollut ainakin rastaita ja vesilintuja.

- Todennäköisesti viime yönä maahan on saapunut sorsia, sillä ne muuttavat yöaikaan.

Keskiviikkona Suomeen lensi runsaasti erityisesti räkättirastaita, joita ei vielä tänä keväänä oltu nähty kovinkaan paljon.

- Keskiviikkona varsinkin etelärannikolla oli erittäin hyvä sää lintujen muutolle.

Alkuviikosta voimakas etelätuuli toi lisää muuttolintuja Suomeen. Liikkeellä oli yli tuhat kurkea sekä runsaasti kyyhkyjä ja töyhtöhyyppiä. Tuolloin maahan saapui myös rastaita, joista suuri osa oli kuitenkin kääntynyt takaisin etelään kohdattuaan lumiset tienoot.

Myöhässä koittanut kevät on alkanut edetä ripeämmin. Viime lauantaina lintuharrastajat bongasivat muun muassa kiuruja, töyhtöhyyppiä ja punarintoja.

Viikonlopun harvinaisin lintu oli Heinolassa sunnuntaina valokuvattu isohaarahaukka.

Samana päivänä Hangossa muutti kaksi avosettiä ja Joutsasta ilmoitettiin ennätysaikainen lampiviklo. Aikaisia kattohaikaroita on nähty Pirkanmaalla sekä Espoossa ja Sipoossa.

Lintujen kevätmuutto on edelleen viikon pari myöhässä, mutta tällä viikolla aikataulua kurotaan umpeen päivä päivältä. Vain lumipeite ja sumuinen sää ovat enää pidätelleet muuttoryntäystä.