Kuuluisuuden hinta voi olla lyhyempi elämä

Uusi tutkimus julkisuuden henkilöiden elinkaaren pituudesta saattaa antaa ajattelemisen aihetta tähteyttä ihannoiville ja tavoitteleville.

terveys
Postimerkki John Waynesta.
John Waynesta julkaistiin Yhdysvalloissa postimerkki elokuussa 2004.EPA

Kuuluisuuden hinta saattaa olla keskimääräistä lyhyempi elämä, kertoo uusi tutkimus. Sen mukaan urheilussa ja esiintymisessä menestyneillä on taipumus kuolla nuorempina kuin muilla aloilla menestyneillä henkilöillä.

Australialaiset tutkijat ovat perehtyneet tuhanteen muistokirjoitukseen yhdysvaltalaislehti New York Timesissa, ja tutkimuksen tulokset julkaistiin QJM - An International Journal of Medicine -julkaisussa.

Ne osoittivat, että esimerkiksi laulajat, näyttelijät, muusikot ja urheilijat kuolivat nuorimpina - keskimäärin 77-vuotiaana. Kirjailijat, säveltäjät ja taiteilijat kuolivat 79 vuoden iässä, akateemiset - kuten historioitsijat ja taloustieteilijät - elivät keskimäärin 82-vuotiaiksi, ja poliitikot sekä liikemiehet puolestaan 83 vuoden ajan.

Queenslandin ja New South Walesin yliopiston tutkijat totesivat, että syövät, ja erityisesti keuhkokasvaimet, olivat tavallista yleisempiä esiintyjien keskuudessa.

Tutkimukseen osallistuneen professorin mukaan tulokset eivät tarjoa vedenpitäviä vastauksia, mutta herättävät kysymyksiä kuuluisuuden hinnasta.

Tuloksia voidaan pitää terveysvaroituksina nuorille, jotka haluavat tulla tähdiksi.

Richard Epstein

- Altistaako nuorena saavutettu kuuluisuus epäterveellisille elämäntavoille sitten, kun menestys on haihtunut, kysyy professori Richard Epstein BBC:n haastattelussa.

Hän kysyy myös voiko psykologinen tai perheestä tuleva paine korkean tason julkiselle menestymiselle johtaa itsetuhoisiin taipumuksiin läpi elämän.

- Tuloksia voidaan pitää terveysvaroituksina nuorille, jotka haluavat tulla tähdiksi, hän sanoo.

"Kaikki mikä kimaltaa ei ole kultaa"

Kuuluisuuksien käyttäytymistä tutkiva psykologi Honey Langcaster-James toteaa, että tähtien vähäisestä määrästä johtuen tieteellisten tutkimusten tekeminen tähteyden vaikutuksista on vaikeaa.

Hän sanoo kuitenkin, että esiintymiseen keskittyneessä urassa on ainutlaatuisia stressitekijöitä, jotka voivat johtaa riskikäyttäytymiseen. Tällainen tekijä on muun muassa paine lunastaa julkisuuskuvaan kohdistuvat odotukset.

- Tutkimustulokset ovat kiinnostavia sinällään, sillä ne viittaavat julkiseen uraan sisältyvästä synnynnäisestä riskistä, sekä siihen, että kaikki mikä kimaltaa ei ole kultaa, Langcaster-James sanoo.

Psykologin mukaan tähdet saattavat maksaa urastaan korkean hinnan.