Kevätseuranta: Eläimet yhä kylmyyttä piilossa

Kevät on edennyt todella nihkeästi. Lintujen kevät ei ole ollut näin myöhässä 30 vuoteen. Viime vuonna kurjet lentelivät tähän aikaan jo Pohjois-Suomessa, mutta tänä vuonna pohjoisimmat kurjet on nähty Vaasan korkeudella. Myös siilit värjöttelevät yhä talvipesissään.

luonto
Kurjet lentävät Tuusulanjärven rantaniityllä.
Kolmas kevätseurantaviikonloppu oli viime viikonloppuna. Kuinka pohjoiseen kurjet ovat ehtineet?

Tänä vuonna on lajien lisäksi seurattu ensi kertaa myös fysikaalisia kevään merkkejä, kuten lumen ja jään sulamista. Lämpötilasta kerätään havaintoja, mikäli tietty lämpöraja menee rikki. Tässä vaiheessa yli +10 Celsiuksen lämpötila on ylitetty sisämaassa vasta Jyväskylän korkeudella ja rannikolla Oulun korkeudella.

Kurki on yksi tunnetuimpia kevään merkkejä ja siitä huolimatta havaintoja on tullut vähänlaisesti. Viime vuonna kurjet lentelivät tähän aikaan jo Pohjois-Suomessa, mutta tänä vuonna pohjoisimmat kurjet on nähty Vaasan korkeudella.

Sinivuokko on varhaisimpia kevätkasvejamme ja tästäkin lajista on havaintoja kertynyt todella vähän viime vuosiin verrattuna. Pohjoisimmat sinivuokot nähtiin Tampereella. Yleisesti se näyttäisi kukkivan vain aivan eteläisimmässä Suomessa lähellä rannikkoa.

Sitruunaperhosia on havaittu suurin piirtein yhtä pohjoisessa kuin aiempinakin vuosina tähän aikaan, mutta havaintoja on todella niukalti. Laji on helppo havaita ja tuntea, joten siitä voisi päätellä sitruunaperhosten olevan kaikkialla vielä harvalukuinen. Pohjoisin havainto saatiin viikonloppuna Keuruulta.

Kylmä sää ja hyönteisten vähyys ei ole innostanut siilejä juuri ulkosalle talvipesästä. Pääkaupunkiseudulta saatiin kuitenkin useita havaintoja, joten ainakin etelärannikolla siilejä lienee nyt yleisesti. Vihannista saatiin aikainen siilihavainto verrattuna muuhun Keski-Suomeen.

Mikäli säät tästä lämpenevät, seuraavaksi on odotettavissa hyönteisten ja hyönteissyöjien runsastuminen. Ensimmäisistä itikoista on jo havaintoja.