Pohjanmaan tulvat saattavat hipoa ennätyksiä

Nopeasti sulava lumi ja sateet uhkaavat nostaa tulvat viime syksyn tasolle eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla Lapväärtinjoella puolustusvoimat on turhaan yrittänyt räjäyttää jääpatoja.

Kotimaa
Jäälohkareita ja tulvavettä pellolla ja tiellä.
Tulvavesi ja jäälohkareet nousivat pellolle ja tielle Kristiinankaupungin lähistöllä 17. huhtukuuta.Yle

Joet tulvivat eri puolilla Suomea, mutta tilanne on toista päivää pahin Lapväärtinjoella Etelä-Pohjanmaalla.

- Lapväärtinjoen suistoon on tullut iso jääpato, joka on nostanut vettä Lapväärtin taajamaan, jossa runsaat 50 taloa kastui viime syksynä, kertoo Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen tulvajohtaja Liisa-Maria Rautio.

Lapväärtinjoen suistossa on rakennettu penkereitä asutuksen suojaksi ja vedelle on kaivettu uusia uomia 13 kaivinkoneen voimin. Puolustusvoimat on turhaan yrittänyt räjäyttää jääpatoja, ja nyt jäätä rikotaan metri kerrallaan rantoja pitkin.

Ainakin kymmenen rakennusta on jo kärsinyt tulva-vahinkoja Lapväärtin taajamassa.

- Ennusteiden mukaan, jos sataa ja lämpenee, niin vedet olisivat edelleen nousemassa, ihan poikkeuksellisen korkeita vedenkorkeuksia ja virtaamia olisi useammassa jokilaaksossa, Rautio sanoo.

Ongelmia on odotettavissa myös Lapuanjoella ja Kyröjoella, jossa vettä on jo ryhdytty laskemaan pengeralueilla Ilmajoen taajaman suojelemiseksi.

Torstain mittaan Lapuanjoen pinnannousu hidastui kuitenkin merkittävästi. Tulvavesiä on onnistuttu varastoimaan Hirvijärven ja Varpulan tekojärviin.

- Pohjanmaalla viime syksyn tulva-alueilla vesi saattaa nousta yhtä korkealle, ellei korkeammallekin kuin silloin. Lapuanjoella vesi voi pahimmillaan nousta vuoden -84 suurtulvan tasolle, Rautio arvioi torstaina aamulla.

Joka tapauksessa meneillään oleva kevättulva on Lapuanjoella pahin sitten vuoden 1984, vahvistaa johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Tulvat pahenevat vielä ympäri Suomen

Kevään tulvavesien poikkeuksellinen määrä johtuu talven suuresta lumimäärästä, joka on kuluneen viikon aikana sulanut nopeasti, kertoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

Kalajoki tulvii, mutta tilanne on vakaa. Sen sijaan jäiden lähtöä odotetaan jännityksellä muun muassa Siikajoella, Tyrnävänjoella ja Pyhäjoella.

Etelämmässä liikkeelle lähteneet jäämassat ovat aiheuttaneet ongelmia esimerkiksi Karvianjoella, jonne näyttäisi olevan muodostumassa myös jääpatoja. Loimijoella vahinkoraja on jo ylitetty, vesi on tulvinut teille ja rakennuksia on kastumisvaarassa. Vedenpinnan nousu näyttäisi nyt hidastuvan, mutta lähestyvien sateiden vaikutusta on vielä hankala arvioida.

- Tilanne varmaan pahenee vielä lähes kaikkialla, paitsi ehkä joillakin pienemmistä joista. Vahingot eivät ehkä ihan vielä ole viime syksyn tasoa, mutta tilanne on vielä päällä, arvioi Vehviläinen.

Isoista joista poikkeuksen tekee Aurajoki, jonka pinta on kääntynyt laskuun, eikä tulvan odoteta enää pahenevan.

Lähipäivien ja -viikkojen sää ratkaisee, kuinka vakaviksi tulvat eri puolilla Suomea yltyvät. Tälle päivälle luvatut sateet pahentavat tulvia ainakin Pohjanmaalla, mutta viikonlopuksi ennustettu viilenevä ilma saattaa helpottaa tilannetta.