Jazz-legendan arkistojen helmet soivat Jyväskylässä

Ilmavoimien Big Bandin kapellimestarina vierailevan Veli-Matti Halkosalmen onnistui saada käsiinsä Quincy Jonesin aiemmin julkaisemattomia kappaleita. Myös Michael Jacksonia tuottaneen Jonesin jazzia kuullaan koko maailmankin mittakaavassa harvoin.

kulttuuri
Paperi, jossa kappaleen nuotit.
Riikka Pennanen / Yle Keski-Suomi

Kovaksi Jones-faniksi tunnustautuvan kapellimestarin Veli-Matti Halkosalmen haaveena oli jo pitkään ollut päästä esittämään Jonesin 1950- ja 1960-luvuilla säveltämää jazzia.

- Ihan siksi, että se on suurelle yleisölle tuntematonta, ja toiseksi tietysti siksi, että se on aivan äärimmäisen hienoa musiikkia, Halkosalmi hehkuttaa.

Tuottajaguruna paremmin tunnetun Jonesin oman tuotannon helmiä on kuultu maailmankin mittakaavassa harvoin, sillä hänen vanhempaa tuotantoaan ei ole julkaistu lainkaan.

Aamuyön puhelu Amerikasta

Alkuperäisnuotinnokset päätyivät Halkosalmen käsiin onnekkaan sattuman kautta.

Kapellimestarin verkostosta löytyi Amerikan-kontakti, jonka kautta nuottipyyntö eteni Jonesin toimistoon. Eräänä aamuyönä Halkosalmi heräsi puhelinsoittoon.

Sitä musaa ei tarvitse erityisesti ymmärtää, että jalka alkaa vipattaa.

Veli-Matti Halkosalmi

- Se oli itse Jones, jonka kanssa sitten puhuttiin pitkään tästä projektista. Muutaman päivän päästä hän soitti uudestaan arkistostaan, jossa hän oli kaivelemassa ja etsimässä näitä vanhoja nuottejaan. Pian niitä sitten tippui sähköpostiin, Halkosalmi kertaa.

Maanläheistä ja taidokasta

Jones tunnetaan nykyään ennen muuta nimekkäänä pop-musiikin tuottajana ja viihdealan mogulina, jonka tunnetuimpia suojatteja on ollut Michael Jackson.

Miehen vanhemmasta tuotannosta moni tuntee myös kappaleen Soul Bossa Nova, joka soi Austin Powers -elokuvien tunnuskappaleena.

Halkosalmea Jonesin musiikki kiehtoo maanläheisyyden ja toisaalta taidokkuuden vuoksi.

- Hänen biisinsä onnistuvat olemaan yhtä aikaa taiteellisesti tosi korkeatasoisia, mutta ne aukeaa helposti mille tahansa yleisölle. Sitä musaa ei tarvitse erityisesti ymmärtää, että jalka vipattaa.

Yksi jazzin legendoista

Jonesin vanhan jazz-tuotannon Halkosalmi nostaa genren klassikkojen kaartiin.

- Paljon jazz-puolella puhutaan Duke Ellingtonista, Thad Jonesista ja muista. Mielestäni Quincy Jones kuuluu ihan sinne samaan kastiin.

Jyväskylässä Ilmavoimien Big Bandin kanssa soitettavan konsertin lisäksi Halkosalmi kaavailee jatkavansa Jonesin jazzin parissa eri kokoonpanojen kanssa ainakin Helsingissä ja Turussa.