Harjoittelun sekametelisoppa sopii urheilijalupauksille

Huipulle tähtääviä nuoria pitää kouluttaa yli lajiryhmien. Paras ikä tutustuttaa esimerkiksi judoa harrastava nuori myös jalkapallon tai jääkiekon harjoituksiin on 10–16 ikävuoden välillä.

urheilu
Nuoret urheilijat juoksevat liikuntahallissa.
Antti Kettumäki / Yle

Nuoria urheilijalupauksia koulutetaan Vuokatissa kolmen päivän kursseilla paremmiksi urheilijoiksi. Leirillä on 10–16-vuotiaita nuoria harjoittelemassa liikuntaa kokonaisvaltaisesti, ja he voivat samalla tutustua myös muihin lajeihin ja uusiin kavereihin. Kolmen päivän leiriin yhdistetään myös koulupäivä.

Nuorten aktivoinnin taustalla on Urheilu- ja kulttuuriministeriö, jonka myötä nuorille on voitu järjestää tämän kaltaisia pilottileirejä.

- Monissa tutkimuksissa on todettu ettei nuorilla ole tarpeeksi monipuolinen urheilupohja. Kasva urheilijaksi -leireillä voimme vahvistaa fyysisiä ja taito-ominaisuuksia yli lajien, sanoo Kainuun Liikunnan seurakehittäjä Tuomas Karjalainen.

Kajaanilaisia ja sotkamolaisia nuoria on kerätty muun muassa jääkiekkoilijoista, lentopalloilijoista, pesäpalloilijoista, jalkapalloilijoista sekä judon harrastajista.

Monista lajeista koostettu lasten ja nuorten leiri on uusi konsepti.

Kasva urheilijaksi -leireillä voimme vahvistaa fyysisiä ja taito-ominaisuuksia yli lajien.

Tuomas Karjalainen

- Yleensä nuorille on vain oman lajin piirileirejä, mutta tässä on lajien välinen yhteistyö isossa osassa.

Leireistä saadut kokemukset koostetaan toukokuussa nippuun ja tarkastellaan millaisella konseptilla niitä jatketaan syksyllä. On mahdollista, että syksyllä lupaavia ja huipulle tähtääviä nuoria voidaan ottaa leirille koko Kainuun alueelta.

Tähtäimessä jopa ammattiurheilu

Luonnollisesti nuorilla on leirillä kivaa. Jalkapalloa harrastava Leevi Kemppainen on ensimmäisen päivän osalta melkein tyytyväinen.

- Harjoituksissa olisi saanut olla enemmän vauhtia. Testit olivat sopivia. Koordinaatiokyky on ainakin kehittynyt, Kemppainen miettii.

Kemppainen on miettinyt pitkälle mahdollista tulevaisuuttaan urheilun parissa.

Toivoisin saavani täältä vinkkejä, joita voisin hyödyntää kotitreeneissä.

Ella-Reetta Erkkilä

- Kyllä minä ajattelin jalkapallosta ammattia, mutta Suomessa ei sillä pelkästään rahallisesti pärjää, joten ohessa täytyy sitten tehdä töitä.

Ella-Reetta Erkkilä on myös aktiivinen liikkuja ja harrastaa pääsääntöisesti lentopalloa. Erkkilän suvussa on pelattu lentopalloa ja siksi hän kiinnostui lajista.

- Pelaan nyt junnuna, mutta maajoukkueessa olisi kiva pelata. Harrastan ohessa myös pesäpalloa, joten harjoituspäiviä on viikossa paljon. Toivoisin saavani täältä vinkkejä, joita voisin hyödyntää kotitreeneissä, Erkkilä pohtii.

- En ole vielä varma ammattilaisuudesta, joten se on vaikea kysymys, mutta lentopallo kiinnostaa kahdesta lajistani enemmän.