Asento ratkaisee Pulkkamäen MM-kisoissa

Suomen pisin pulkkamäki sijaitsee Saariselällä. Jo kolmannen kerran tämä 1200 metriä pitkä pyllymäelle pyhitetty rinne toimii Pulkkamäen MM-kisojen päänäyttämönä. Kisojen järjestajän mukaan pulkkamäenlasku ei ole välineurheilua, vaan asento ratkaisee.

Kuva: YLE

Tapahtumakoordinaattori Mika Ikosen mukaan Pulkkamäenlaskun MM-kisoissa kaikille osallistujille jaetaan samanlainen tuliterä pulkka, jolla kilpailusuoritus pitää suorittaa. Laskut lasketaan samasta mäestä mahdollisimman vakaiden olosuhteiden vallitessa. Ratkaiseva tekijä kilpailussa löytyy siis muovin päältä.

- Pulkat jaetaan kilpailua edeltävänä päivinä, ja jotkut yrittävät tuunata niitä voitelemalla olaksia ja virtaviivaistamalla pulkkia hieman. Se on sallittua, mutta näiden toimien vaikutus suoritukseen on minimaalinen. Laskuasento on se, millä erot kisassa tehdään, tapahtumakoordinaattori Mika Ikonen sanoo.

Kaunispään rinne on melko loiva yläosastaan, mutta puolivälistä alaspäin vauhti kiihtyy voimakkaasti ja reitti muuttuu mutkaiseksi puiden reunustamaksi Pohjois-Lapin Bulevardiksi. Pulkkamäki on suurimmaksi osaksi noin 6 metriä leveä, joten reittivalinnoilla ja etukäteen kävellen rataan tutustumalla voi aloittelijakin löytää parhaat laskulinjat.

Ikosen mukaan tapahtuma on enemmänkin hauskanpitoon keskittyvä, ja turha vakavuus on syytä jättää kotiin. Enneminkin pieni hulluttelu olisi paikallaan.

-Kisoissa on mukana leikkimielinen tuunattujen pulkkien sarja, jossa luovuudella on sijansa. Sarjasssa lopputulokseen vaikuttaa myös pulkan ja kuskin saumaton kekseliäisyys, puhumattakkaan luovasta hulludesta, Ikonen lupaa.

Pulkka kulkee jopa kuuttakymppiä

Vaikka pulkat voivat saavuttaa jopa kuudenkympin huippunopeuden, ei kisa ole Mika Ikosen mukaan vaarallinen osallistujille. Turvallisuus on varmistettu radan kallistuksilla, alppihiihdosta tutuilla suojaverkoilla ja kaikille kilpailijoille järjestäjien puolesta jaetuilla kypärillä.

Pulkkamäen MM-kilpailuissa on kuusi eri sarjaa, on lasten sarjat 4-7 –vuotiaille ja 8-12 –vuotiaille, nuorten sarja (13–17 v.), yleinen sarja, seniorisarja (+60v.), joukkuesarja sekä legendaarinen Tuunaa pulkka – sarja.

Kaikki sarjat lasketaan tehdasvalmisteisella Orthexin muovipulkalla, lukuunottamatta Tuunaa pulkka – sarjaa, jossa pulkkien muokkaus on tapahtuman säännöt huomioiden mahdollista.

Pulkkamäen MM-kilpailut järjestetään Saariselällä lauantaina 20.huhtikuuta.