Lehti kielsi koirankakkatekstarit – "Ei ole suoraan sanottuna tolkun hiventäkään"

Iisalmen Sanomien päätoimittajan mitta tuli täyteen jokakeväisestä koirankakkakeskustelusta. Hän kuvaa jätösdebattia jopa vihapuheeksi.

media
Kuva sanomalehden tekstiviestipalstalta.
Yle

Iisalmen Sanomat on tehnyt rohkean journalistisen linjauksen lukijapalstan jokakeväisen kestoaiheen hillitsemiseksi. Lehti on ilmoittanut mielipidesivullaan, että tänä vuonna ei lähtökohtaisesti julkaista koirankakoista kertovia tekstiviestejä.

- Tein päätöksen tästä toimituksen yhteisen pohdinnan jälkeen. Kysymys on siitä että se keskustelu on noin kahden päivän ajan fiksua ja alkaa sen jälkeen mennä hyvinkin hyökkääväksi, solvaavaksi ja asiattomaksi, päätoimittaja Jarkko Ambrusin sanoo.

Se on mediankin vastuu, että ihan kaikkea ei päästetä suodattamatta läpi.

Jarkko Ambrusin

Päätoimittajan mukaan linjasta voidaan vielä luistaa, mikäli aiheeseen tulee rakentavia ja uutta tuovia kannanottoja. Itse hän ei kuitenkaan siihen taida uskoa.

- Minua ihmetyttää, miten paljon tämmöiset hyvin marginaaliset asiat oikeasti ihmisten elämää häiritsee. Siellä on taustalla ihan jotain muuta: aletaan puhua koiraverosta ja kissanpisseistä. Ei siinä keskustelussa ole suoraan sanottuna tolkun hiventäkään.

"Kannattaisi vähän miettiä"

Päätoimittaja Jarkko Ambrusin on valmis menemään vieläkin pidemmälle ruotiessaan lukijoiden mielipiteitä koirien jätöksistä. Hän sanoo, että keskustelussa "on vihapuheen trendejä".

- Olen siitä monissa kannanotoissa puhunut, että varsinkin verkkopuolella, oli mikä tahansa aihe, niin noin viidennessä kommentissa ei puhuta enää asiasta, vaan se lähtee jopa asiattomille linjoille.

Toinen päätoimittajan mielestä liiaksikin kuumeneva keskustelunaihe on Ylä-Savossa susikysymys. Toimituksessa on törmätty tilanteisiin, jossa keskustelu etenee laittomuuksiin kannustamiseen.

- Haluamme myös antaa sellaisen viestin keskustelijoille, että kannattaisi vähän miettiä, millä tavalla aletaan keskustella. Se on mediankin vastuu, että ihan kaikkea ei päästetä suodattamatta läpi.