1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Mikropuutarhoista povataan uutta trendiä

Erityisten minikokoisten kasvien lisäksi puutarhaan voi sijoittaa nukkekotimaista rekvisiittaa. Tavalliseen puutarhaan verrattuna mikrokokoinen vie vain vähän tilaa ja aikaa.

ilmiöt
Mikropuutarhassa on pieniä kasveja ja koriste-esineitä.
Vihtori Koskinen / Yle

Japanilaiset puutarhat olivat kova juttu vielä muutama vuosi sitten. Nyt uudeksi villitykseksi veikataan mikropuutarhoja. Tässä harrastuksessa pieni on kaunista. Mikropuutarha on vähän niin kuin aikuisten nukkekotileikkiä - tosin elävillä kasveilla.

- Astiana voi toimia vaikka palju tai vanha kanin häkki vuorattuna, luettelee hortonomi Marjaana Meuronen.

- Tämä on kierrätystä ja tällaista aikuisten puutarhaleikkiä, Meuronen nauraa.

Perustukset tehdään vatiin ihan kuin oikeassakin puutarhassa ojitusta ja hiekkaturveseosta myöten. Minikokoisten kasvien lisäksi puutarhaan voi sijoittaa rekvisiitaksi erilaista mikrokokoista tavaraa.

Rehevä mikropuutarha.
Vihtori Koskinen / Yle

- Englannissa on joka ikisessä puutarhamyymälässä kaikenmaailman pieniä mökkejä, lintukotoja, saappaita ja jopa pieniä koiria.

Villitys toi minikasvit kauppoihin

Nukkekotileikkimäisen huvittelun lisäksi mikropuutarha voi tarjota konkreettisempaakin hyötyä, jos siihen istuttaa esimerkiksi maustekasveja.

Puutarhaan kannattaa valita sellaisia kasveja, jotka ovat joko luonnostaan mikrokokoisia tai sietävät hyvin leikkaamista.

On hienoja kuuliljoja, joissa lehti on vain kynnen kokoinen.

Marjaana Meuronen

- Me olemme ihmetelleet jo pitkään tuolla kasvipuolella, miksi lähes kaikki kasviuutuudet ovat hyvin pienikokoisia. On hienoja kuuliljoja, joissa lehti on vain kynnen kokoinen. Nyt se sitten selvisi. Euroopassa on jo vuoden ollut tällainen mikropuutarha muodissa, kertoo Meuronen.

Mikropuutarhan etu on siinä, että puutarhan voi perustaa lähes minne tahansa. Tavalliseen puutarhaan verrattuna mikropuutarha vie vain vähän tilaa ja aikaa.

- Ihmisillä ei ole enää aikaa samalla tavalla. Mikropuutarha antaa sellaisen harhan siitä, että puutarha on hoidettu. Minäkin alan olla vanha ja raihnainen, niin tämä on sellaista, jota jaksaa tehdä, Meuronen tuumii.

Lue seuraavaksi