1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Nokia myi 5,6 miljoonaa Lumiaa

Nokian Lumia-puhelimet ovat käyneet alkuvuodesta kaupaksi kohtalaisesti.

talous
Lumia-puhelin kaupassa.
Yle

Nokia kertoo myyneensä tammi-maaliskuussa 5,6 miljoonaa Lumia-puhelinta.

Viime vuoden lopulla loka-joulukuussa Lumioita toimitettiin 4,4 miljoonaa kappaletta.

Markkinoilla odotettiin ennakkoon Nokian saavan kaupaksi hieman yli viisi miljoonaa Lumiaa.

Osavuosikatsauksessa ei kerrota kuinka paljon mitäkin Lumia-mallia on myyty, mutta yhtiön mukaan kaksi kolmasosaa myydyistä Lumioista oli uudella Windows 8-käyttöjärjestelmällä toimivia.

Yhtiön älypuhelinyksikkö Smart Devicesin kappalemääräinen myynti laski loppuvuoteen verrattuna kahdeksan prosenttia. Syynä tähän oli Symbian-puhelinten myynnin romahdus.

Lumioiden myynnin kehitys on Nokian tulevaisuuden kannalta elintärkeää, sillä matkapuhelinmarkkinoilla älypuhelimissa on parhaat katteet.

Nokian kohdalla peruspuhelinten tuomat voitot ovat riittäneet kompensoimaan suuren osan Lumioiden tappioista, mutta pikkuhiljaa myös peruspuhelinten myynti on alkanut rapautua.

Symbian romahti rajusti

Nokia toimitti markkinoille Smart Devices –yksikön älypuhelimia yhteensä 6,1 miljoonaa kappaletta, joista suurin osa oli Lumioita.

Jo aiemmin hylätyn Symbian-käyttöjärjestelmän romahdus oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä raju.

Vielä viime vuoden lopulla Symbian-puhelimia saatiin kaupaksi hieman yli 2 miljoonaa kappaletta, mutta nyt myynti on painunut vaivaiseen puoleen miljoonaan.

Symbianin hylkääminen on näkynyt jo aiemmin erityisen rajusti esimerkiksi Kiinassa. Vielä vuonna 2011 Nokia oli maan suuri älypuhelinmyyjä, mutta tuoreiden tilastojen mukaan viime vuonna yhtiö valahti älypuhelinten myynnissä sijalle seitsemän.

Uusimpien Lumia-mallien myyntiä ei tuoreessa tulosjulkistuksessa vielä näy. Helmikuussa Barcelonan mobiilimessuilla esitellyt 720- ja 520-mallit ovat tulleet hiljattain kauppoihin muutamissa maissa, mutta niiden alkusuosiosta ei ole saatavilla vielä lukuja.

Aiemmin yhtiön toimitusjohtaja Stephen Elop on todennut, että uusimpien Lumia-mallien myötä Nokian puhelinmallivalikoima on nyt kattava.

Lue seuraavaksi