Rovaniemi haalii päiväkotiyrittäjiä

Päivähoidon tarve Rovaniemellä on jatkuvassa kasvussa. Kaupunki vastaa huutoon houkuttelemalla uusia päiväkotiyrittäjiä tarjoamaan hoitopalveluita. Tavoitteena on säästää kustannuksissa ja toisaalta lisätä vanhempien vapautta valita lastensa päivähoitopaikka.

Kotimaa
Asemapäällikön päiväkodin lapset valmistautuvat kevätnäytökseen.
Paula Täufer auttaa huivia prinsessa Jasminen eli Nia Välimaan päälle.Yle Lappi / Tapio Nykänen

Kaupungin perhepalvelujohtaja Ritva Olsen sanoo, että päivähoidon tarve Rovaniemellä on kasvanut tasaisesti.

- Huolimatta kotihoidon kuntalisästä tarvetta on koko ajan enemmän. Periaatteessa tämä on tietenkin myönteistä, että on lisää lapsiperheitä ja lisää lapsia.

Kaupungille päivähoidon järjestäminen on kuitenkin myös merkittävä kuluerä. 3-5-vuotiaan lapsen päivähoitopaikka maksaa omana tuotantona yli 800 euroa, josta vanhemmat maksavat päivähoitomaksuna enimmillään 264 euroa.

Yksityisiltä yrittäjiltä ostettu päivähoitopaikka on sen sijaan kaupungille tulevaisuudessa jonkin verran halvempi. Rovaniemi on ottamassa käyttöön palvelusetelijärjestelmän, jossa kaupungin maksuosuus yhtä 3-5-vuotiasta kohden on 790 euroa, siis joitakin kymmeniä euroja vähemmän kuin julkisen päivähoidon kustannus lasta kohti.

Jatkossa kaupunki haluaa ostaa uudet päivähoitopalvelut nimenomaan yksityisyrittäjiltä sen sijaan, että se laajentaisi tai rakentaisi itse uusia päiväkoteja.

Palvelusetelijärjestelmällä säästöjä

Vanhempien näkökulmasta palvelusetelijärjestelmän käyttöönotolla on ainakin kaksi seurausta. Ensinnäkin vanhemmat voivat jatkossa ostaa päivähoitopalvelut suoraan yksityisiltä yrittäjiltä. Kaupunki maksaa siis jokaisesta päivähoitopaikasta tietyn summan, joka esimerkiksi 3-5 -vuotiaiden kohdalla on 790 euroa.

Jos yrittäjä hinnoittelee palvelunsa palvelusetelin arvon mukaan, ovat vanhempien maksuosuudet samat kuin julkisessa päivähoidossa. Yrittäjällä on kuitenkin mahdollisuus hinnoitella palvelunsa myös kalliimmaksi, jos se haluaa tarjota esimerkiksi räätälöityjä palveluita. Hieman enemmän maksamalla vanhemmat voivat siis jatkossa saada lapselleen paikan esimerkiksi taidepainotteiseen tai muulle erikoisalalle keskittyneeseen päiväkotiin.

Päivähoitopalveluiden vähimmäisvaatimukset on tarkkaan määritelty laissa, joten palvelun perussisältö on jatkossakin samaa sekä julkisella että yksityisellä puolella.

Yrittäjä: uudistuksessa on hyvää ja huonoa

Yksityisen Asemapäällikön päiväkodin yrittäjän Esa Majavan mukaan palvelusetelijärjestelmässä on sekä hyviä että huonoja puolia. Suurin ongelma on Majavan mukaan setelin arvo: 790 euroa ei riitä pitämään yllä yrittäjien nykyistä tulotasoa.

- Yrittäjien tulot laskevat uudistuksen myötä arvioni mukaan 6-10 prosenttia. Täytyy muistaa, että päiväkotiyrittäminen on myös yritystoimintaa, jossa on aika isoja riskejä. Esimerkiksi kesäaikana tuloja ei ole lainkaan, Majava sanoo.

Järjestelmän hyvänä puolena yrittäjä pitää lisääntyvää valinnan vapautta. Vanhemmat voivat jatkossa kääntyä suoraan päiväkotien puoleen, ja toisaalta yrittäjillä voi olla mahdollisuus valita asiakkaansa.

Asemapäällikön päiväkoti on tunnelmallisessa, yli 100-vuotiaassa talossa toimiva yritys. Majava sanoo, että jatkossakin yksityisten päiväkotien vahvuus voi olla nimenomaan omaleimaisuus ja laadukas palvelu.

- En usko, että laadusta voi tinkiä, sillä se on ainoa, jolla voimme kilpailla julkisen puolen kanssa. Itse ainakaan en aio alentaa sitä tuuman vertaa.