1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Danielsson-Kalmarin huvila herää henkiin

Danielsson-Kalmarin huvila Vääksyssä avaa ensi kesänä jälleen ovensa yleisölle. Ars Kalmarissa pääosassa ovat päijäthämäläiset ammattitaiteilijat.

Kuva: Tuija Veirto / Yle

Ars Kalmari jatkaa Danielsson-Kalmarin huvilan kesänäyttelyiden sarjaa muutaman vuoden tauon jälkeen. Uutta virtaa päijäthämäläiseen näyttelykesään puhaltaa tekstiilitaiteilija Sanna Lappalainen.

Historiantutkijan ja valtiomiehen kesäpaikkana toimineessa huvilassa on pidetty näyttelyitä aiemminkin.

- Muistaakseni 1977 pidettiin ensimmäinen kesänäyttely. Käsittääkseni sitä oli silloin järjestämässä Keijo Nurmi Lahdesta. Hän oli meidän perhetuttuja, kertoo Sanna Lappalainen.

Muistan aina sen tapauksen, kun täällä olikin valvomassa itse Simo Salminen.

Sanna Lappalainen

Hänen isänsä töitä oli esillä näyttelyissä, joten tilat tulivat tutuiksi.

- Muistan aina sen tapauksen, kun täällä olikin valvomassa itse Simo Salminen. Minähän tietysti tinkasin, että kai me päästään halvemmalla, kun isäni töitä on täällä esillä. Hän sanoi, että minä pääsen ilmaiseksi, mutta ystäväni maksavat sitten kaksinkertaisen hinnan, naurahtaa Lappalainen.

Muutaman vuoden päästä, 1982 Sanna Lappalainen sai näyttelyyn jo omia töitään, ja ensi kesänä Lappalainen on vastuussa koko näyttelyn järjestämisestä.

Paikalliset ammattilaiset esiin

Ars Kalmari jatkaa vanhaa perinnettä, mutta tuo mukaan jotain uuttakin. Vielä 1970- ja 1980-luvulla näyttelyn nimi oli Art Kalmari.

- Tänä kesänä mukana on vähän vähemmän taiteilijoita ja painotus on päijäthämäläisissä taiteilijoissa, sanoo Sanna Lappalainen.

Kaikki mukaan päässeet ovat ammattilaisia ja moni on myös Lahden Taiteilijaseuran jäsen.

- Tunnen lähes jokaisen henkilökohtaisesti ja pidän heidän töistään.

Näyttelyitä on toki, mutta taiteilijat ovat tulleet jostain muualta.

Sanna Lappalainen

Myös jatkossa Lappalainen haluaisi tuoda esiin nimenomaan paikallisia taiteilijoita.

- Viime vuosina tällä alueella ei ole oikeastaan ollut sellaista kesänäyttelyä, jossa olisi päijäthämäläisiä taiteilijoita. Näyttelyitä on toki, mutta taiteilijat ovat tulleet jostain muualta, Lappalainen huomauttaa.

Huvilan ensimmäisessä salissa tulee olemaan myös pieni kahvila.

- Näyttelyn yhteydessä saa sen kupposen kahvia ja minun tekemääni suolaista tai makeaa piirakkaa, Lappalainen lupaa.