Hyppää sisältöön

Dj Somepoe lähtee New Yorkin kuumille klubeille

Oululaisartisti Somepoe eli Topi Paananen on päässyt tuhansien hakijoiden joukosta ainoana suomalaisena elektronisen musiikin huippukoulutukseen New Yorkiin.

Red Bull Music Academyn kurssilla saa oppia maailmanluokan tähdiltä ja pääsee tekemään musiikkia laadukkaissa studioissa. Lisäksi kurssilaisille on luvassa omia keikkoja New Yorkin trendikkäimmissä klubeissa.

- Pääsen keikalle Sullivan Room -klubille New Yorkiin muun muassa yhdessä Benji B:n ja BBC Radio 1:n juontajien kanssa. Odotan tosi innolla keikkaa, sillä pääsen tosi kovaan seuraan, Topi Paananen kertoo.

Toukokuussa New Yorkissa järjestettävälle kurssille oli yli 4000 hakijaa ja oululainen Topi Paananen pääsi ainoana suomalaisena tiukan seulan läpi. Kaikkiaan koulutukseen tulee 60 lupaavaa artistia. Red Bull Music Academy maksaa kurssilaisten matkat, majoituksen ja ylläpidon.

- Olen tosi fiiliksissä. Osallistujien joukossa on tosi isoja nimiä ja odotan pääseväni tekemään yhteistyötä eri artistien kanssa. New Yorkissa pääsee myös käyttämään sellaisia laitteita, joihin itsellä ei ole rahaa.

Suomessa Topi Paananen on tehnyt keikkoja etupäässä oululaisilla klubeilla, mutta myös Helsinki ja Rovaniemi ovat tulleet tutuiksi. Lisäksi Topi Paanasellä on Bassoradiossa oma elektronisen musiikin erikoisohjelma.

Suomessa on hyvä meininki

Suomalainen elektronisen musiikin yleisö saa Paanaselta kiitosta.

- Suomessa ollaan hyvin avoimia uusille asioille.  Klubeilla on tosi hyvä meininki.

Artisti-dj:n täytyy olla koko ajan vuorovaikutuksessa yleisön kanssa - ja vaihtaa linjaa, jos ennakkoon suunniteltu soittolista ei istukaan iltaan. Alkuillasta Topi Paananen soittaa yleensä vähän melodisempaa konemusiikkia.

- Erilaisia tyylejä voi kokeilla pikku hiljaa, kun tanssilattia alkaa täyttyä.

Biisejä tulee tehtyä enimmäkseen illalla ja yöllä.

Topi Paananen

Konemusiikki jytkyy yöaikaan klubeilla ja usein musiikkikin syntyy yön hämärinä hetkinä.

- Biisejä tulee tehtyä enimmäkseen illalla ja yöllä. Silloin pääsee parhaiten uppoutumaan musiikin tekemiseen. Yösoundia se enimmäkseen on, lähinnä viimeistelyä ja miksausta teen päiväsaikaan.

Musiikki syntyy kokeilemalla

Topi Paanasella on itse oppinut tekijä.

- Mielessäni saattaa olla jotain rytmillisiä ideoita ja sitten lähden kokeilemaan ja tekemään. Käytän tietokonetta, syntetisaattoria, rumpukonetta ja vinyylilevyjä. Usein pohjana on joku olemassa oleva biisi, josta lähden tekemään uutta. Lopullisesta versiosta saatan poistaa alkuperäisen kappaleen kokonaan.

Musiikki on tärkeä osa oululaisartistin elämää.

- Aika iso osa vapaa-ajasta menee musiikin parissa. Tämä on hyvä harrastus ja hyvä puoliduuni.

.
.