Matalasuhdanne ei näy rakennusmessuilla

Kouvolassa järjestetään jo 22. kerran rakennus- ja sisustusmessut. Näytteilleasettajia on saatu mukaan ennakko-odotuksia paremmin.

Kotimaa
Rakennusmessut 2009
Jani Aarnio / YLE

Kouvolassa käynnistyvät tänään perjantaina perinteiset rakennus- ja sisustusmessut. Messut järjestetään nyt 22. kerran. Rakentamisen matalasuhdanne ei järjestäjän mukaan näy ainakaan näytteilleasettajien määrässä. Valmisteluvaiheessa tosin pelättiin pahempaa.

- Olin valmistautunut siihen, että halli ei niin äkkiä täyty kuin aiemmin. Kuitenkin jo tammikuun puolivälissä jouduin myymään ei-oota. Eli halli tuli täyteen ihan ääriään myöten, sanoo messupäällikkö Kristiina Vahvelainen.

Tänä vuonna rakennusmessuilla sisustamisen osuus on kasvanut. Järjestäjillä onkin tarkka paikka kuunnella yleisön toiveita sekä sitä, mitä näytteilleasettajilla itsellään on tarjottavaa. Onnistuminen on tärkeää, jotta tulevina vuosina riittää kumpaakin, sekä yleisöä että esittelijöitä. Tässä mielessä onkin messujärjestäjän etu, että rakennusalan yrityksillä työtilanne ei ole kiihkein mahdollinen.

- Jos yrityksellä on niin paljon työtilauksia, ei heillä silloin ole myöskään aikaa lähteä messuille, kiteyttää messupäällikkö Vahvelainen.

Kimurantimpi tilanne on yleisön suhteen. Vuonna 2008 alkunsa saanut talouskriisi on heijastunut messuyleisöön. Kun työllisyys on heikoissa kantimissa, ei sisustus ole tärkein rahankäyttökohde. Tämä totuus tunnustetaan myös messuorganisaatiossa.

- Kävijämäärissä oli pieni notkahdus viime vuonna, mutta jää nyt nähtäväksi, mihin päästään tuossa kävijätavoitteessa, tuumii Vahvelainen.