Ilmari-sääksi lähestyy kotimaata

Satelliittisääksi Ilmari lähestyy kotiseutuaan kovaa vauhtia. Satelliittikuvista näkee että sääksen välietappina ovat jo Puolan maisemat ja kohta Viro. Professori Pertti Saurolan arvoiden mukaan Ilmari saapuu Hämeeseen ja Hattulaan kotipesälleen alkuviikosta. Päivässä sääksi lentää 200-400 kilometriä.

luonto
Satelliittisääksi Ilmari sinistä taivasta vasten siivet levällään
Satelliittisääksi Ilmari sai nimensä Sääksisäätiön Ilmari Häkkisen mukaanJuhani Koivu

Afrikkaan talvehtimaan muuttanut Ilmari-sääksi lähti huhtikuun alussa lentämään Kamerunista kohti Välimerta. Kevään muuttoreitti on mutkitellut Nigerin, Algerian ja Libyan kautta Välimeren rannikolle. Muuttoreitti on ollut hyvin tyypillinen hämäläisille sääksille.

Toisin kuin syksyllä, Ilmari ei kuitenkaan lähtenyt rannikolle saavuttuaan lentämään suoraan Välimeren yli vaan suuntasikin Libyasta koilliseen kohti Kreikkaa. Ilmari koukkasi muuttomatkallaan Kreetan kautta, jonne se pysähtyi hengähtämään. Tällä hetkellä Ilmari on yöpynyt Puolassa Krakovan itäpuolella ja lentää kohti Viroa.

- Seuraava paikannus tuli yöllä kello 23. Tuolloin Ilmari oli Serbiassa ja yöpyi pienessä metsikössä, joka sijaitsee 22 kilometriä Belgradista suoraan länteen. Matkaa kahden yön takaisesta (10.–11.4.) yöpuusta oli kertynyt 547 kilometriä, ote Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen päiväkirjasta.

Kotipesä odottaa

Sääksien satelliittiseurannan tieteellinen johtaja professori Pertti Saurola pitää mahdollisena, että Ilmari pysähtyisi Puolan kala-altaille tankkaamaan, mutta siinä on omat riskinsä.

- Luvattomia ampumisia tapahtuu juuri kala-altailla ja Puola on ainoa maa, jossa ei sääksellä ei mene hyvin. Muissa maissa kanta on vakaa tai jopa vahvistunut, mutta ei Puolassa. Toivottavasti Ilmari selviää tästäkin koitoksesta, Saurola sanoo.

Aikaisempiin sääksiin verrattuna Ilmari saapuu Suomeen tänä vuonna myöhemmin, mutta kun katsoo Suomen jäisiä järviä, ei ole ollut kiire.

- Sääksen ongelmana onkin rantavesien kalaverkot, joihin varsinkin huhtkuussa aina muutama yksilö hukkuu. Olisi toivottavaa, että malttamattomat kalastajat odottaisivat verkkojen saamista syvempiin vesiin.

Ilmari palaa uskollisesti kotipesälleen Hattulaan todennäköisesti alkuviikosta.

Ilmari-sääksi on Luonnontieteellisen keskusmuseo Luomuksen, Sääksisäätiön ja UPM:n yhteisprojektin uusin kohde. Edellinen satelliittisääksi Jukka menehtyi 2012.

Ilmari-sääksen seuranta on mukana uudessa kansainvälisessä projektissa, joka pyrkii satelliittisääksien avulla saamaan eri maiden koululaiset kiinnostumaan luonnonsuojelusta.

Vasta alkuvaiheessa olevassa projektissa on Ilmarin lisäksi mukana sääksiä Virosta, Englannista ja Yhdysvalloista.