"Streittarius on helppoa"

Youth Against Drugs -järjestö haluaa olla käyttäjien puolella, mutta huumeita vastaan. Jyväskylän osaston nuoret toimijat kertovat esimerkillään, että päihteettömyys on nykynuorellekin mahdollinen valinta.

terveys
Ruisku.
Jyväskylän Youth Against Drugs -järjestön nuoret toimijat kannustavat päihteettömyyteen omalla esimerkillään.

Jyväskylän keskustassa bongattiin torstaina iltapäivällä nistejä. Kyse oli YAD:in eli Youth Agains Drugs -järjestön tempauksesta, jolla haluttiin tehdä huumeidenvastaista toimintaa tunnetuksi.

- Sitä ei voi päätellä ulkonäöstä, että onko ihminen huumeiden kanssa tekemisissä. Ja sitä haluttiin myös tämän Etsi nisti -kampanjan kautta tuoda esiin, kertoo YAD:in ehkäisevän huumetyön suunnittelija Sari Hippinen.

Oikea tieto tarpeen

Ehkäisevää huumetyötä tekevä Youth Against Drugs on toiminut 25 vuoden ajan. Hippisen ja Jyväskylän osaston vapaaehtoisten Tuomas Laineen ja Miio Seppäsen mukaan päihdevalistukselle ja oikealle tiedolle on tarvetta nykypäivänäkin: kavereilta ja internetistä saatava tieto ei yksin riitä.

- Sitä ei aina voi tietää, mikä lopulta on faktapohjaista. Usein valitaan se omaa kanta vahvistava tieto, Miio Seppänen sanoo.

Seppänen toteaa, että streittarius eli päihteettömyys ei ole nykymaailmassakaan vaikea valinta.

- Mun mielestä se on helppoa. Ehkä mulla on ollut just niin hyviä kavereita, jotka on nähnyt, että tää tyyppi on tämmönen, niin annetaan sen olla tämmönen, hän toteaa.

Seppänen kertoo vapaaehtoistyössä omista kokemuksistaan.

- Jossain festareilla se vastakkainasettelu voi olla hyvinkin raju, jos joku käyttäjä tulee keskustelemaan, Seppänen kertoo.

Syrjintää vastaan

YAD linjaa olevansa käyttäjien puolella mutta huumeita vastaan. Tämä tulkitaan toisinaan huumemyönteisyydeksi.

Käyttäjäkin on yksilö, joka ansaitsee ihmisarvon.

Sari Hippinen, YAD

Hippisen mukaan YAD ei ole höllentänyt kantaansa huumeita kohtaan, vaan kyse on nimen omaan suhtautumisesta käyttäjiin.

- Nyky-yhteiskunta monesti saattaa olla syrjivä käyttäjiä kohtaan. YAD pyrkii tuomaan esiin sen, että huume on se paha, mitä siinä on. Jokainen ihminen, käyttäjäkin on yksilö, joka ansaitsee ihmisarvon, Hippinen sanoo.