Lapuan kaunissaarelaiset valmiina tulvaevakkoon

Lapuan Kaunissaaren kylässä on toistakymmentä taloutta. Jos tulva Lapuanjoella äityy pahaksi ja pengeralueet täyttyvät tulvavedestä, saattavat kyläläisten talot joutua veden saartamiksi ja asukkaat evakkoon.

Kotimaa
Harri Lahdensuo katselee Löyhingin pumppaamon tulvaluukkua ja tulvivaa Lapuanjokea.
Harri Lahdensuo katselee Löyhingin pumppaamon tulvaluukkua ja tulvivaa Lapuanjokea.Olli Koski / Yle

Lapuanjoen tulvavesiä lasketaan ehkä joen pengerrysalueille. Jos tulvatilanne niin vaatii. Sateet muuttavat tilannetta nopeasti, mutta viimeisimmän arvion mukaan Lapuanjoen veden juoksutuksiin jouduttaneen turvautumaan perjantaina.

Jos vettä juoksutetaan pelloille, Lapuan Kaunissaaren kylässä on taloja, joille se tarkoittaa kuivien kulkuyhteyksien menettämistä. Talot jäävät tulvaveden saartamiksi ja kuljettava on joko kahlaten tai soutuveneellä.

- ELY-keskus on varoittanut meitä, että näin voi käydä, kertoo kylässä asuva Harri Lahdensuo.

- Tämähän on meillä tiedossa, jotka täällä tulva-alueilla asumme, että joka kevät vesi käy korkealla, Lahdensuo toteaa ja sanoo kyläläisillä olleen vähän tuuriakin tänä keväänä: kaikki lumi ei sulanut kerralla, vaan joki sai osan vedestä vietyä pois.

Kaupungilta väliaikaisasunto

Kodin mahdollinen jääminen tulvan saartamaksi edellyttää asukkailta varautumista ja poikkeusratkaisuja. Tavarat, kotieläimet ja koko perhe on muutettava väliaikaisasuntoon.

- Kaupunki suhtautuu tosi hienosti ja on luvannut, että sieltä saa tulvan ajaksi jonkun asunnon, Harri Lahdensuo sanoo.

Pohjalaisten kyseenalainen huvi keväisin tulvien aikaan on ollut tulva-alueilla vieraileminen. Samoin Kaunissaaren Jokitiellä.

- Meilläkin on tie tässä ihan kuin valtatie nyt. Autoja tulee ja menee. Pelkään ihan tien puolesta, että miten se kestää tämän autotrafiikin, Lahdensuo naurahtaa.

Paremmin kuin 1980-luvulla

Lapuan Kaunissaarelaisille tulvan saartamaksi jääminen on tuttu juttu. Viimeksi suuren tulvan aikaan, vuonna 1984, kylä oli evakossa.

- Nyt meillä on täällä nämä tulvaluukut, joista vettä voidaan päästää sen mukaan pois pelloille. Ei käy niin kuin vuonna 1984, kun joki lyötiin auki ja olimme heti evakossa,

Vuosikymmenten aikana tehdyt tulvasuojelutoimenpiteet ovat parantaneet tulva-alueilla asuvien tilannetta.

- Joessa oli tuolloin Kaunissaaren kylältä yläjuoksulla vaan matalampi kohta, josta vedettiin penkka kaivinkoneella auki. Se oli vain tuntien kysymys, kun vesi oli tiellä ja tie poikki,

- Kyläläisten kanssa neuvoteltiin aikanaan luukkujen paikasta, ja meidän toimestakin suunniteltiin, että luukun pitää olla täällä alajuoksulla, jottei meillä ole heti yhteydet poikki.

Myös yleinen suhtautuminen tulviin on muuttunut 1980-luvulta nykypäivään. Harri Lahdensuo muistaa 80-luvun tulvan osittain jopa hupaisana - ainakin osittain.

- Äiti soitti minulle tuolloin, että nyt nousee vesi tielle, tuu nopeasti kotiin, Lahdensuo nauraa.

- Me olimme tuolloin niin sanotusti saaristolaisia. Meillä oli karjaa ja sitä piti päästä koulun jälkeen hoitamaan, joten palokunta minua kuskasi. Ne vaan kysyivät kellonajat ja kuljettivat edestakaisin veneellä, Lahdensuo muistelee.