Supercellistä tuli loistosijoitus valtiolle - 1,9 miljoonan tuella saatiin 44 miljoonan verotulot

Suomalaisen peliteollisuuden supertähti Supercell kertoo maksavansa kaikki veronsa Suomeen nyt ja tulevaisuudessa.

talous
Clash of Clans -pelin mainosbanneri
Clash of Clans -peli on Supercellin hittituote.Supercell

Helsingissä toimiva kansainväliseksi menestystarinaksi noussut mobiilipelifirma Supercell on osoittautunut loistavaksi sijoitukseksi valtion teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekesille.

Supercell sai Tekesiltä vuonna 2012 tukea yhteensä noin 1,35 miljoonan euron verran. Tästä summasta 750 000 euroa oli suoraa rahoitusta ja 600 000 euroa lainaa, jonka Supercell kertoo jo maksaneensa takaisin.

Tekes rahoitti Supercelliä myös vuonna 2011 yhteensä 500 000 euron verran ja vuonna 2010 noin 50 000 euron edestä.

Verotuloja valtiolle Supercell on kerryttänyt jo 44 miljoonaa euroa, josta 35 miljoonaa on tämän vuoden puolelta. Talouselämän (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa toimitusjohtaja Ilkka Paananen kertoi, että yhtiö maksaa nyt ja vastaisuudessa kaikki veronsa Suomeen.

Peleille oma kehitysohjelma

Tekes käynnisti viime vuoden syyskuussa pelialan tukemiseen suunnatun Skene-ohjelman, jonka kautta on tähän mennessä myönnetty 7,5 miljoonan euron verran rahoitusta yli tusinalle pelialan yritykselle.

Pelialan kasvu on ollut myös kokonaisuutena voimakasta. Pelialan keskusjärjestö Neogamesin tietojen mukaan alan liikevaihto investointien kanssa oli vuonna 2012 yli 350 miljoonaa euroa. Neogamesin toiminnanjohtaja Koopee Hiltusen mukaan pelkkä alan ydinliikevaihto ilman investointeja nousee tänä vuonna jopa 400 - 700 miljoonan euron luokkaan.

- Alan ennustaminen on niin vaikeaa, että tämän tarkempaa arviota en uskalla antaa. Voi olla, että menee jopa miljardi rikki, sanoo Hiltunen.

Nykyisten kasvuennusteiden mukaan alan arvo vuonna 2020 on jopa 1,49 miljardia euroa. Liikevaihto koostuu lähes kokonaan viennistä.