Koe uusi yle.fi

Kemissä asuntokauppa kasvanut - Torniossa hiipunut

Nordeassa ja Osuuspankissa lainaehtoja ei ole kiristetty merkittävästi, mutta Danske Bank vaatii lähtökohtaisesti 10 prosentin omarahoitusosuutta.

Tornio
Hannaleena Posti
Jarno Tiihonen / Yle

Asuntoluottojen määrä kasvaa Kemissä, mutta hiipuu Torniossa. Konttorinjohtaja Mikko Hannus kertoo, että Tornion Nordeassa ollaan muutama prosentti jäljessä viime vuodesta. Tornion osuuspankissa alkuvuonna on ollut pudotusta viidennes edellisvuodesta.

Kemiläiset luottavat tulevaisuuteen

Kemin seudun osuuspankissa asuntolainojen määrä on kasvanut noin 13 prosenttia edellisvuodesta. Kemin Nordeassa kasvua on ollut noin 10 prosenttia. Nordean konttorinjohtaja Hannaleena Posti on pohtinut naapurikaupupunkilaisten erilaisen käyttäytymisen syitä.

- Kaupungit sijaitsevat noin 30 km päässä toisistaan eli maantieteellinen ero on todella pieni. Mutta onko esimerkiksi Tornion työtilaisuuksissa jotain eroa Kemiin verrattuna? Tämähän tarkoittaa myös sitä, että kemiläiset ovat optimistisempia tulevaisuutta kohtaan kuin torniolaiset, Posti pohtii.

Veronkorotus näkyi yllättävän vähän

Postin mukaan maaliskuussa voimaan tullut osakehuoneistokauppoja koskeva veronkorotus vauhditti asuntokauppaa helmikuussa, mutta ei aiheuttanut Kemissä notkahdusta maaliskuussa.

Myös Tornion ja Kemin seudun osuuspankeista kerrotaan, että asuntokauppa ei notkahtanut maaliskuussa. Tornion osuuspankin toimitusjohtaja Pentti Alaperä selittää pudotusta sillä, että Tornioon valmistui viime vuonna uusia kerrostaloasuntoja.

Tornion Nordeassa sen sijaan juuri maaliskuun pudotus painoi koko alkuvuoden kaupan muutaman prosentin viime vuotta alemmalle tasolle, kertoo konttorinjohtaja Mikko Hannus.

Asunto-osakkeen kauppahinnasta maksettava varainsiirtovero nousi maaliskuussa 1,6 prosentista 2 prosenttiin. Kauppahinnan lisäksi vero on maksettava myös huoneiston osuudesta asuntoyhtiön velkaan.

Maksukyky ratkaisee

Finanssivalvonta on edellyttänyt pankeilta vakavaraisuuden parantamista ja ehdottanut omarahoituksen vaatimista asuntoluotoissa. Kemissä ja Torniossa Osuuspankki ja Nordea eivät ole kirstäneet lainaehtoja ainakaan merkittävästi. Pankkien mukaan tärkein kriteeri on asiakkaan maksukyky.

- Nordea myöntää lainaa, mikäli asiakkaan maksuvara on hyvä, Posti sanoo.

Posti kertoo, että pankki tekee lainahakijoille stressitestit.

- Asiakkaille lasketaan stressitestit 6 prosentin koroilla. Esitämme laskutuloksen konkreettisesti paperilla. Siinä kohdassa haluamme, että asiakas puntaroi sitä, miltä se näyttää. Koska nyt koroissa eletään alhaalla ja tiedetään, että se ei voi jatkua ihan loputtomiin, Posti sanoo.

Samoilla linjoilla on Kemin seudun osuuspankin toimitusjohtaja Pertti Stöckel.

- Finanssivalvonta on ollut huolissaan asuntovelallisten ylivelkaantumisesta. Meillä asuntolainat ovat kuitenkin huomattavasti pienempiä kuin esimerkiksi Helsingissä. Täällä keskimääräinen luotto on noin 100 000 euroa. Täällä ei olla ylivelkaantumassa, Stöckel sanoo.

Danske Bankin linja tiukempi

Danske Bank on kiristänyt asuntoluottojen myöntämisehtojaan. Kemin ja Tornion toimipisteiden pankinjohtaja Tarja Nurkkala kertoo, että pankki vaatii lähtökohtaisesti 10 prosentin omarahoitusosuutta, kuten Finanssivalvonta on suosittanut.

Nurkkalan mukaan asuntoluottojen määrä Länsi-Lapissa on laskenut maltillisesti mihin ovat vaikuttaneet kysynnän hiljeneminen ja lainaehtojen kiristäminen. Peruskorjauksiin lainaa on sen sijaan haettu aktiivisesti.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Brexit

BBC:n mukaan erosta maksettava summa voisi olla jopa noin 45 miljardia euroa

Britannia on valmis maksamaan EU:lle enemmän erorahaa

Geenit

Voiko vanhenemista hidastaa? Amissi-yhteisön geenimuunnos johdatti tutkijat pitkäikäisyyden jäljille

Vaakakapina

Onko kumppanisi kommentoinut kehoasi? Vastaa Vaakakapinan parisuhdekyselyyn!

Tennis

Sharapovan toimet poliisitutkinnassa Intiassa – epäillään huijauksesta