Kankaan "nelonen" saa uuden elämän Kiinassa

Jyväskylän Kankaan tehtaan paperikone PK4:n purkamista on alettu valmistella. Torstainan tehtaalla vieraili kiinalaisryhmä, jonka tehtävä on suunnitella purku siten, että töihin päästäisiin kesäkuun alkupuolella.

Kotimaa
Paperikone tehdashallissa.
Kankaan paperitehtaan PK4 on hiljentynyt.Jenny Huttunen / Yle

Kaikkiaan purkutyö kestää puolisen vuotta. Yli 300 konttiin lastattava paperikone matkaa Jyväskylästä Shindaoon, joka sijaitsee Shandongin maakunnassa Pekingin eteläpuolella.

Kankaan PK4 on 150 metriä pitkä ja se tuotti muun muassa päällystettyä hienopaperia. Paperikone tunnetaan myös Kankaan Annana.

- Tämä on erinomaisen moderni kone, vastaa kaikelta tekniikaltaan 2000-luvun vaatimuksia. Lisäksi tämä on erittäin hyvässä kunnossa, kertoo konsultti Veijo Lindberg Sappi Finlandilta.

Kerrostalon kokoisen paperikoneen purku ja laivaus eivät ihan yksinkertaisia projekteja ole. Haastetta tuo esimerkiksi löytää tarpeeksi monta kuljetuskonttia.

- Suomessa tuonti on sen verran pientä, että tällaiset isot hankkeet vievät paljon kontteja ja saanti on hankalaa, Lindberg sanoo.

Tehtaan uudempi osa puretaan

1970-luvulla rakennetun, niin sanotun uuden paperitehtaan puoli tullaan purkamaan, kertoo Kankaan projektipäällikkö Erkki Jaala.

- Tarkoitus on purkaa tämä paperikonesali, kemikaalitalo ja rakennuksen päädyssä oleva selluvarasto. Purkutyöt alkavat vuonna 2014. Lämpövoimala ja kemikaalitalo puretaan ensin, paperikonesalin purku alkaa 2015.