Suuri osa kodin pölystä irtoaa ihosta

Iho uusiutuu noin puolentoista kuukauden välein. Kuollut ihosolukko päätyy joko suihkuveden mukana viemäriin tai kodin nurkkiin. Ihosta lähtöisin olevan pölyn tunnistaa siitä, että se on hienojakoista ja tuntuu rasvaiselta.

terveys
Miehen selkä
AP Graphics Bank

Suomalainen ihotyyppi pölyää runsaasti. Ero tummiin ihotyyppeihin on selvä. Talvi pahentaa tilannetta, kun iho kuivuu enemmän ja ihosta puuttuu d-vitamiinin ihon kestävyyttä lisäävä vaikutus.

- Sehän näkyy hyvin etelän kävijöistä. Reilussa puolessatoista kuukaudessa rusketus on hävinnyt, kun orvaskesi uudistuu, sanoo ihotauteihin erikoistunut sairaanhoitaja ja Iholiiton toiminnanjohtaja Sirpa Pajunen.

Aikuisella ihmisellä ihon pinta-ala on noin kaksi neliötä eli oven verran. Mitä kuivempi iho on, sitä enemmän kuollutta ihosolukkoa irtoaa.

- Ihosta lähtevän pölyn näkee hyvin tummista tekstiileistä ja sen huomaa tummista pinnoista. Se pöly on hyvin hienojakoista ja rasvaisen tuntuista, Pajunen sanoo.

Ihopölyisissä kodeissa imurin pölypussi vaihtuu tiiviimmin. Myös pesukoneiden huuhteluominaisuuksilta vaaditaan enemmän.

- Jos on kuiva iho, niin peseminen on hyödykästä. Pestessä ihosolukko menee viemäriin ja iho pysyy parempana, Iholiiton Pajunen toteaa.