Laitoshoidosta luopuminen ajaa säätiön rakennushommiin

Kehitysvammaisten laitoshoidon kysynnän hiipuminen pakottaa Keski-Suomen vammaispalvelusäätiön muuttamaan toimintaansa. Äänekosken KaupunkiSanomat kertoi aiemmin tällä viikolla säätiön aloittaneen noin sataa työntekijää koskevat yt-neuvottelut.

vammaispalvelut

Keski-Suomen vammaispalvelusäätiön toimitusjohtaja Marja-Leena Saarisen mukaan laitoshoitopaikkojen kysyntä on vähentynyt voimakkaasti kuntien siirtyessä yhä enemmän avohoitoon.

- Niin asian pitää ollakin, Saarinen huomauttaa.

Vammaispalvelusäätiö on korvaamassa laitoshoitopaikat rakentamalla lähitulevaisuudessa yhteensä neljä kehitysvammaisille tarkoitettua asuntoryhmää. Ensimmäinen niistä valmistuu Äänekoskelle Suolahteen. Lisäksi kehitysvammaisille tarkoitettuja asuntoja suunnitellaan Viitasaarelle sekä Jyväskylään Tikkakoskelle ja Palokkaan.

Työpaikkojen toivotaan säilyvän

Nyt käytävät yhteistoimintaneuvottelut eivät tähtää irtisanomisiin, vaan tarkoituksena on järjestellä säätiön toimintaa ennen uusien asuntoryhmien valmistumista.

- Meillä on tavoitteena se, ettei yhtään vakituista työntekijää tarvitsisi lomauttaa tai irtisanoa, sanoo toimitusjohtaja Marja-Leena Saarinen Keski-Suomen vammaispalvelusäätiöstä.

Sen sijaan loma-ajan sijaisille ei välttämättä enää löydy töitä. Toistaiseksi säätiö aikoo tehdä vakituisten työntekijöiden voimin. Myös eläköitymiset ovat mahdollisia. Uusien asuinryhmien valmistuttua runsaan vuoden päästä Keski-Suomen vammaispalvelusäätiöllä saattaa taas olla tarve palkata lisää väkeä.