Nasa: Maan kaltaisia planeettoja löytyi elinkelpoisilta vyöhykkeiltä

Nasan mukaan tutkijat eivät tiedä, voisiko löydetyillä planeetoilla esiintyä elämää, mutta niiden paljastuminen vie meidät askelen lähemmäs Maan kaltaisen planeetan löytymistä.

tiede
Planeetta
Taiteilijan näkemys asutettavalla alueella sijaitsevasta Kepler-62f -planeetasta, joka sijaitsee 1 200 valovuoden päässä Lyyran tähdistössä.Nasa

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan Kepler-avaruusteleskooppi on löytänyt kaksi uutta planeettakuntaa, jotka kiertävät Auringon kaltaisia tähtiä. Planeettojen joukosta paljastui kolme ns. Supermaata, eli Maata suurempaa, todennäköisesti kivestä koostuvaa planeettaa, jotka kiertävät tähtiään "elinkelpoisella vyöhykkeellä" eli sellaisella etäisyydellä, että planeetan pintalämpötila saattaa mahdollistaa veden esiintymisen nestemäisenä.

Nasan löytämässä Kepler 62 -planeettakunnassa on viisi planeettaa: 62b, 62c, 62d, 62e sekä 62f, Kepler 69 -planeettakunnassa taas kaksi planeettaa 69b ja 69c. Nasan mukaan näistä Kepler 62e, 62f ja 69c ovat Supermaita.

Kaksi löydetyistä planeetoista kiertää tähteä, joka on pienempi ja kylmempi kuin Aurinko. Kepler 62f on vain 40 prosenttia suurempi kuin Maa. Se on tähän mennessä löydetyistä eksoplaneetoista lähinnä Maan kokoa oleva planeetta, joka sijaitsee elinkelpoisella etäisyydellä tähdestä. Kepler 62e puolestaan on tällaisen elinkelpoisen vyöhykkeen sisäplaneetta ja on kooltaan noin 60 prosenttia Maata suurempi. Kepler 62e:n kierto tähden ympäri kestää 122 ja Kepler 62f:n 267 päivää. Niiden kolmen kumppanin kiertoajat ovat 5 - 18 päivää ja planeetat ovat hyvin kuumia.

Kepler 62f:n koko on saatu mitattua, mutta sen massaa ja koostumusta ei. Tutkijat ovat kuitenkin muodostaneet arvion 62f:n massasta vertaamalla sitä aiemmin löytyneisiin saman kokoluokan kivisiin eksoplaneetoihin.

Toisessa planeettakunnassa sijaitseva 69c on 70 prosenttia Maata isompi ja se kiertää elinkelpoisella vyöhykkeellä Auringon kaltaisesta tähdestä. Astronomit eivät ole onnistuneet selvittämään planeetan koostumusta, mutta sen kiertoaika Auringon kaltaisen tähden ympäri on 242 vuorokautta, mikä muistuttaa Maan naapuriplaneetan Venuksen kiertoa. Planeettakunnan toinen planeetta 69b on kaksi kertaa Maan kokoinen ja kiertää tähteään 13 päivää.

Nasan mukaan tutkijat eivät tiedä, voisiko löydetyillä planeetoilla esiintyä elämää, mutta niiden paljastuminen vie meidät askelen lähemmäs Maan kaltaisen planeetan löytymistä Auringon kaltaisen tähden lähistöltä.

"Kepler on tieteen rocktähti"

Kepler-avaruusteleskooppi laukaistiin maaliskuussa 2009 etsimään muita tähtiä kiertäviä planeettoja. Se mittaa jatkuvasti ja samanaikaisesti 150 000 tähden kirkautta.

- Kepler-luotain on todella osoittautunut tieteen rocktähdeksi, Nasan tutkija John Grunsfeld muotoilee.

- Näiden kivisten planeettojen löytyminen elinkelpoisilta vyöhykkeiltä tuo meidät lähemmäs sitä mahdollisuutta, että löydämme Maan kaltaisen planeetan. On vain ajan kysymys, että tiedämme löytyykö galaksistamme lukuisia Maan kaltaisia planeettoja, vai olemmeko me harvinaisuus, Grunsfeld jatkaa.

Planeetat löytyivät Lyyran tähdistöstä noin 1 200 valovuoden päässä Maasta. Valovuosi on lähes 10 000 miljardia kilometriä.

--

Päivitys 19.4.2013 kello 8.30: Juttua on muokattu kokonaisuudessaan. Aiemmassa jutussa kerrottiin Nasan löytäneen kaksi elinkelpoista planeettaa.