Suomussalmella on kova pula lääkäreistä

Lääkärinvakansseista on vakituisesti täytettynä vain puolet. Vastaavalääkäri Pertti Pasanen sanoo, että vaje näkyy toiminnoissa.

Spede Pasanen
Lääkäri mittaamassa potilaan verenpainetta.
Yle

Suomussalmen terveyskeskuksen seitsemästä lääkärinvakanssista vakituisesti täytettynä on noin 3,5. Vastaavalääkäri Pertti Pasanen Suomussalmen terveyskeskukselta kertoo, että pakolliset työt kuten päivystys, vuodeosastojen kiertäminen ja reseptien uusinnat saadaan tehtyä.

Akuutit sairaudet saadaan aika hyvin hoidettua, mutta pitkäaikaissairaat ja ennaltaehkäisevätyö kärsivät.

Pertti Pasanen

Nykyisellä miehityksellä kuitenkin esimerkiksi vastaanoton pitäminen on Pasasen mukaan todella vaikeaa. Vastaanotolla on tehtävä kiireellisyysarviointia, eikä esimerkiksi ajokorttiterveystarkastuksia ole pystytty tekemään. Pasanen kuitenkin huomauttaa, että välitöntä vaaraa ei ole.

- Akuutit sairaudet saadaan aika hyvin hoidettua, mutta pitkäaikaissairaat ja ennaltaehkäisevätyö kärsivät. Voi olla, että jos todetaan jokin terveysongelma, kestää pidempään, että saadaan selvitettyä syy ja aloitettua hoito. Pitkäaikaissairaat ovat kuitenkin aika hyvin kansanterveyshoitajien seurannassa, joten hekään eivät ilman hoitoa tietysti jää.

Etälääkärit apuna

Pitkäaikaissairaiden hoidossa sekä kotisairaanhoidossa hyödynnetään myös etälääkäreitä videoyhteyden välityksellä.

- Etälääkärinkin panos on merkittävä. Siinä pystyy tekemään paljon pieniä muutoksia kuten lääkemuutoksia ja tarkastamaan hoidon tarvetta, silloin kun isompia ongelmia ei ole ollut.

Rekrytointi on Pasasen mukaan käynnissä koko ajan, mutta tähän mennessä se on tuottanut huonosti tulossa.

- Nuoria lääkäreitä yritetään saadaan käymään täällä yliopistoista opetusjaksoilla ja markkinoida samalla paikkaa.

Pasanen uskoo, että lääkäripulan syynä on muun muassa se, että lääkäreitä on ylipäätään vähän tarjolla. Lisäksi syrjäisempään paikkaan on vaikeampi lähteä, koska esimerkiksi puolisolle voi olla vaikea löytää töitä.