1. yle.fi
  2. Uutiset

Lehtipuhaltimella metsästetään pölyä ja myyriä

Useat kaupungit ovat kieltäneet lehtipuhaltimen käytön hiekoitushiekan poistossa. Usein kaupungin virkamiehet suhtautuvat määräykseen kuitenkin sovittelevasti.

Kotimaan uutiset
Lehtipuhallin
Yle

Perjantaiaamuna Oulun keskustassa pörisee. Lehtipuhallinmies kiertää Technopolis-taloa puhaltaen hiekotushiekkaa ja roskia kasoihin. Hän ei todennäköisesti tiedä rikkovansa Oulun kaupungin määräyksiä.

Lehtipuhaltimien käyttöä valvotaan lähinnä valitusten pohjalta. Mikäli kansalainen huomaa puhallinta käytettävän määräysten vastaisesti, voi hän tehdä ilmoituksen ympäristötoimelle.

- Me sitten otamme yhteyttä kyseiseen kiinteistöhuoltoon ja yleensä asia järjestyy yhteydenotolla, kertoo Oulun ympäristötoimen ympäristötarkastaja Heikki Orava.

Varsinaisia sanktioita määräyksen rikkominen ei aiheuta, vaan asia pyritään hoitamaan opastuksella.

Lehtipuhallinkielto on tällä hetkellä voimassa Oulussa, koko uuden Oulun aluetta koskevat määräykset ovat valmisteilla.

Näkymättömästä pölystä ei kannata huolestua

Ympäristötarkastaja Orava rauhoittelee katupölystä kärsiviä ja tulkitsee lehtipuhallinkieltoa.

- Kuivana aikana lehtipuhallinta ei saa käyttää pölyämisen takia, mutta sadekelillä sitä voi käyttää. Kannattaa muistaa, että jos pölyä ei näy, niin silloin ei kannata huolestua, toteaa Orava.

Sadekelillä sitä voi käyttää

Heikki Orava

Ympäristönsuojelumääräys kielsi Oulussa lehtipuhaltimen käytön hiekoitushiekan poistossa vuonnaa 2002. Lisäksi vaaditaan, että hiekoitushiekan poistossa tulee käyttää vähän pölyämistä aiheuttavia työmenetelmiä.

Oulun lisäksi muun muassa Helsinki, Tampere ja Turku ovat kieltäneet lehtipuhaltimien käytön hiekan poistossa.

Lehtipuhallin valittiin vuoden turhakkeeksi vuonna 2000. Lehtipuhallinta saa käyttää kesäkuusta lähtien metsästyksen apuvälineenä.

Anna-Mari Kilpijärvi / Yle Oulu

Lue seuraavaksi