Pikkuseikka paljastaa leivontareseptin laadun

Kauniskantinen leivontareseptikirja saattaa näyttää houkuttelevalta. Kauniit kuvat eivät kuitenkaan auta, ellei varsinainen leivontaresepti ole riittävän tarkka ja selkeä tai jos raaka-aineet ovat leipurille outoja. Alan ammattilaisen mukaan eräs pieni asia voi paljastaa reseptin laadun ja luotettavuuden.

Kotimaa
Reseptikirjoja on monenlaisia ja monen tasoisia
Reseptikirjoja on monenlaisia ja monen tasoisia.Pekka Sivukari / Yle

Kirjoista ja internetistä löytyy valtavat määrät erilaisia leivontaohjeita. Reseptien kirjo on laadultaan melko vaihteleva - jotkut ovat hyvin tarkkoja, toiset taas suurpiirteisempiä. Erityisesti nettiohjeiden suhteen kannattaa olla tarkkana, sanoo parikymmentä vuotta mm. konditoria-alaa opettanut elintarvikealan lehtori Mika Kaari Pohjois-Karjalan ammattiopistosta.

- Tietenkin alan ihmisenä osaa jo katsoa, mitkä siellä on niitä toimivia reseptejä, mihin voi luottaa. On kuitenkin hienoa nähdä, että tämmönen blogikulttuuri on tähän leipomistouhuun tullut mukaan. Se tietenkin luo nostetta ja intoa uusille harrastajille, taitajille ja kokeilijoille, Mika Kaari pohtii nettireseptien ja leivontablogien hyviä ja huonoja puolia.

Reseptikirjat laadukkaita

Nykyisin julkaistavia leivontareseptikirjoja Mika Kaari pitää varsin hyvinä, olivatpa ne sitten suomalaista alkuperää tai jostain muualta maailmalta.

- Oikeastaan mitkä markkinoille kirjat tulee, niin ne on jo niin hyvin läpi käytyjä ja testattuja. Varsinkin jos on kysymys saksalaisesta kirjan tekijästä, niin se on tietysti jo semmonen leipomisalan tietynlainen kehto mistä on noussut ympäri maailmaa hyviä leipomisosaajia, Kaari sanoo.

- Kun katsotaan sitä valikoimaa, mikä kuluttajille on tarjolla, niin olen todella positiivisesti yllättynyt siitä, miten hienolla tavalla kirjan kirjoittajat ja kustantajat ovat innostuneet tuomaan Suomeen näitä kirjoja.

Parhaat reseptikirjat ovat Kaaren mukaan visuaalisesti tyylikkäitä ja materiaaliltaan laadukkaita. Niiden reseptit ovat selkeitä ja niiden tukena on hyviä, selkeitä kuvia.

Raaka-aineiden ja mittayksiköiden kanssa tarkkana

Joskus leivontaohjeissa on kuitenkin asioita, jotka saattavat tuottaa leipurille yllätyksiä ja päänvaivaa. Käännetyssä kirjallisuudessa jotkut raaka-aineet eivät välttämättä ole juuri niitä, mitä me suomalaiset jollain sanalla tarkoitamme.

- Siinä välillä saattaa tulla pieniä ongelmia. Jos ajatellaan unkarilaista kermaa, niin se on hyvin erilainen kuin suomalainen kerma. Tai itävaltalainen vehnäjauho käyttäytyy ominaisuuksiltaan eri tavalla kuin Suomessa meidän vehnäjauhomme. Se on aina jollain tavalla otettava leivonnassa huomioon. Toinen seikka mikä siinä sitten saattaa tehdä hankaluuksia, on terminologiakirjo, millä tavoin se on käännetty suomen kielelle, Mika Kaari kertoo.

Joskus leivontaohjeissa mainitaan raaka-aineita, joita ei lähimarketistä kenties niin vain löydäkään - esimerkiksi raakasokeria.

- Näin saattaa olla että reseptissä oleva raaka-aine on nimetty vähän toisella nimellä kuin mitä se siellä marketin hyllyllä on. Niin sanottu ruokokidesokeri on käytännössä raakasokeria, semmonen löytyy lähimmästä marketistakin.

Leivontaresepteissä Mika Kaari kehottaa kiinnittämään huomiota raaka-aineiden mittayksiköihin.

- Semmonen hankaluushan näissä kirjoissa on, että siellä voi olla sekaisin paino- ja tilavuusmittoja. Se tuo omia haasteita. Alan ammattilaiset puhuvat aina grammoista.

Yksi tärkeä seikka on se, onko tarvittavan vuoan koko mainittu reseptissä. Se jopa paljastaa reseptin laadun ja luotettavuuden.

Satsaaminen hyviin välineisiin antaa kivasti nautintoa leipomiselle.

Mika Kaari

- Itse olen semmoisen ajattelumaailman ottanut tähän, että jos ei millään tavoin ohjeessa mainita, minkä kokoiseen astiaan tai kuinka paljon annoksesta tulee, niin melkein jätän sen ohjeen sivuun. Tietyllä tavalla se jo kuvastaa ohjeen toimivuutta. Jos sitä ei millään tavoin mainita, niin epäilen ohjetta, Mika Kaari sanoo.

Laadukkaat raaka-aineet ja maltti mielessä

Hyvät raaka-aineet, sopivat leivontavälineet ja maltillinen mieli ovat avainasioita leipomisessa.

- Useimmiten se epäonnistumisen suurin syy on huolimattomuus ja hätäily. Pitäisi saada äkkiä se sotku aikaiseksi ja siitä tuote. Maltti on valttia, jolloin tämän maltin ja valtin avulla saadaan laadukkailla raaka-aineilla laadukas, hyvä tuote. Satsattaisiin hyvin välineisiin. Hiihtäminenkin on huonoilla välineillä aika tuskaa. Satsaaminen hyviin välineisiin antaa kivasti nautintoa leipomiselle ja into vaan lisääntyy, Kaari neuvoo.