Hyppää sisältöön

Joka seitsemäs odottava suomalaisnainen tupakoi - teiniäidit eniten

Raskaana olevat naiset vaarantavat tupakoinnillaan paitsi lastensa fyysisen terveyden mutta myös henkisen kehityksen, toteaa tutkija.

Kuva: Yle

Raskaudenaikainen tupakointi on jämähtänyt Suomessa 15 prosentin tasolle, ilmenee Turun yliopistossa tarkastettavasta väitöksestä (siirryt toiseen palveluun). Muissa Pohjoismaissa odottavien äitien tupakointi on puolittunut 20 viime vuoden aikana.

Teini-ikäisten tupakointi raskausaikana on yleistynyt Suomessa ja Norjassa. Näissä maissa melkein joka toinen raskaana oleva teini polttaa, kun esimerkiksi Ruotsissa heistä tupakoi joka neljäs.

- Eroja saattaa selittää maiden erilainen ehkäisypolitiikka. Esimerkiksi Ruotsissa on onnistuttu vähentämään teiniraskauksien määrää ylipäätään, sanoo tutkimuksen tehnyt lääketieteen lisensiaatti Mikael Ekblad.

Teini-ikäisten ohella useimmin tupakoivat naimattomat ja vähän koulutetut naiset.

Raskaudenaikaisella tupakoinnilla yhteys käytösongelmiin

Turun yliopistollisen keskussairaalan lastenklinikan PIPARI-tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) on havaittu, että tupakalle altistuneiden pikkukeskosten otsalohkot ja pikkuaivot ovat muita pienemmät. Tämä voi selittää yhteyttä tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöön ja muihin käytösongelmiin.

Ekbladin väitöskirjan mukaan odottavien äitien tupakointi lisää lasten psykiatrista sairastuvuutta. Myös psykiatristen lääkkeiden käyttö oli yleisempää nuorilla, jotka olivat altistuneet tupakalle sikiöinä.

Selvin yhteys näkyi päihteiden väärinkäytön ja tunne-elämän suhteen, toteaa Ekblad.

- Altistuneita lapsia ja nuoria lääkittiin huomattavasti useammin masennus- ja ylivilkkaushäiriöihin tarkoitetuilla lääkkeillä verrattuna altistumattomiin.

Ekbladin väitöskirja tarkastetaan perjantaina 26. huhtikuuta Turun yliopistossa.