1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Olympos on valloitettu on ryppyotsainen toimintapläjäys

Kuten kaikki luonnollisesti tietävät, sijaitsee yli kahden kilometrin korkeuteen kohoava Olympos-vuori Kreikassa. Ne jotka ovat perehtyneet kreikkalaiseen jumaltarustoon tietävät lisäksi, että ammoisina aikoina uskottiin Olympoksen olleen jumalten asuinsijan.

kulttuuri
Kuva elokuvasta Olympos on valloitettu.
Kuva elokuvasta Olympos on valloitettu.Nordisk Film
Tähtiä.

Elokuvassa Olympos on valloitettu, ei kuitenkaan seikkailla Kreikassa vaan Yhdysvalloissa. Elokuvan nimessä esiintyä Olympos viittaakin vuoren sijaan, Yhdysvaltain presidentin asuinsijaan Valkoiseen taloon, jonka inhat terroristit valtaavat.

Elokuvan sankari Mike Banning, on Yhdysvaltain presidentin turvamies ja tämän henkilökohtainen ystävä. Banning on epäonnekseen paikalla, kun presidentin auto eräänä talvisena päivänä ajaa sillalla mustaan jäähän ja putoaa jokeen. Presidentin vaimo kuolee onnettomuudessa ja Banning siirretään uusiin tehtäviin. Kun terroristit sitten hyökkäävät, sattuu Banning olemaan sopivasti lähistöllä ja syöksyy keskelle tapahtumia tarkoituksenaan pelastaa hyökkäyksen kohteena oleva presidentti ja tämän poika.

Tuon maailman mahtavimman miehen asuinsijan valtaavat ilkeät pohjoiskorealaiset terroristit. Ilkimöiden tarkoituksena on saattaa maailma kaaokseen ja hyötyä siitä taloudellisesti. Elokuvan pääkonnaa ei kuitenkaan motivoi niinkään raha tai viha kapitalismia kohtaan. Hänen vihansa kumpuaa huomattavasti syvemmältä, äidin kuolemasta amerikkalaissotilaiden harhaluotiin, perheen loikatessa pohjoisesta etelään.

Pääpahan motiivi on kutakuinkin ainoa omintakeinen asia tässä elokuvassa. Muu juonirakenne on suoraa lainaa vanhoista kunnon Die Hard –elokuvista. Toisin kuin Die Hardien sankari, ei tämän tarinan henkivartija loihe lausumaan turhia nokkeluuksia kesken toiminnan, vaan keskittyy tiukasti pääasiaan eli pahisten lahtaamiseen. Niinpä elokuvan ruumissaldo ehtiikin kasvaa varsin kunnioitettaviin mittoihin.

Leffan pääosassa nähtävässä Gerald Butlerissa ei ole John McLanea esittäneen Bruce Willisin charmia. Eikä sitä löydy muutenkaan tästä, kieltämättä jouhevasti etenevästä, mutta kovasti ryppyotsaisesta toimintapläjäyksestä. Elokuvan suurin ansio taitaa lopulta olla siinä sattumassa, että se saa ensi-iltansa samoihin aikoihin, kun Pohjois-Korea uhittelee muulle maailmalle.

Lue seuraavaksi