Hyppää sisältöön

Hallitus varautuu STX Finlandin toiminnan keskeytykseen

Yle Uutisten tietojen mukaan mm. oikeuskansleria on jo pyydetty selvittämään ministerien vastuukysymyksiä.

Työskentelyä STX Finlandin Rauman telakalla helmikuussa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Yle Uutisten tietojen mukaan hallitus pitää STX:n Turun ja Rauman telakoiden toiminnan keskeytymistä erittäin mahdollisena. Muun muassa oikeuskansleria on pyydetty varmuuden vuoksi jo selvittämään takuupäätösten aiheuttamia ministerivastuukysymyksiä.

Tällä viikolla Suomen hallituksen tekemässä arviossa STX:n telakoiden kokonaistilanteesta on päädytty siihen, että suomalaiset telakat eivät välttämättä pysty jatkamaan toimintaansa ilman lisätoimia.

Yle Uutisten tietojen mukaan STX:n emoyhtiö ei ole Suomen hallituksen mielestä pitänyt omaa osuuttaan esimerkiksi rahoitussopimuksesta, jolla oli tarkoitus varmistaa laivanrakennuksen jatkuminen STX:n Turun telakalla.

Tässä aiemmin tänä vuonna tehdyssä sopimuksessa olivat mukana STX, TUI-varustamo, Suomen valtio ja Finnvera. Suomen valtio sitoutui telakkaa tukeakseen muun muassa ostamaan Turun telakan maa-alueet itselleen. Korealainen emoyhtiö on ollut vaikeissa rahoitusogelmissa, eikä ole voinut hoitaa omaa osuuttaan sopimuksesta.

Tilannearvion mukaan STX Finlandin pitäisi saada uutta rahoitusta parin viikon kuluessa pystyäkseen jatkamaan toimintaansa. Kolme suomalaista virkamiestä on ollut selvittämässä tilannetta Etelä-Koreassa.

Yle Uutisten tietojen mukaan huoli tilanteesta on ministereiden keskuudessa jo niin suuri, että oikeuskansleri selvittää tapausta. Kyse on selvityksestä, joka liittyy ministereiden vastuuseen tilanteessa, jossa rahoitusvaikeuksissa olevalle yhtiölle myönnettäisiin takauksia valtion puolesta.

Pääministeri Jyrki Kataista on informoitu tilanteesta, ja hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on jo kahteen kertaan käsitellyt asiaa.