1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kevättulvat

Vesi katkaissut jo toistakymmentä tietä Jalasjärvellä

Torstain ja perjantain välinen yö nosti Jalasjoen yhdeksi Etelä-Pohjanmaan kevättulvan riskikohteista. Vesi on katkaissut jo viitisentoista tietä Jalasjärvellä ja noustessaan kastelee puolen sataa asuinhuoneistoa.

Kuva: Pasi Takkunen Yle

Tulvatilanne Jalasjärven Jalasjoen varrella on tällä hetkellä hankala. Vesi nousee nopeasti lähestyen vuoden 1984 tulvatasoa. Torstain ja perjantain välisenä yönä vesi nousi Jalasjoessa kaksikymmentä senttiä.

- Vesi on noussut tasaiseen tahtiin ja yö saatiin nukkua. Nyt alkaa palokunnalle tulla tehtäviä, sanoo palomestari Jani Välimaa Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen Jalasjärven paloasemalta.

Teitä poikki ja talot vaarassa

Tulviva vesi on katkaissut Jalasjärvellä toistakymmentä tietä ja uhkaa myös asutusta. Katkenneet kulkuyhteydet hankaloittavat monien arkista elämää.

- Viisi rivitaloa eli noin viisikymmentä rivitalohuoneistoa on nyt noin "nollatasolla" eli vesi on lähellä lattiapintaa. Vähän alempana joen varressa on kymmenkunta omakotitaloa vaarassa jäädä veden alle, Jani Välimaa sanoo.

- Tällä hetkellä penger pitää veden sen oikealla puolella, mutta jos se alkaa vuotaa, tulee lattioille kolmekymmentä senttiä vettä, Välimaa toteaa.

Tulvapatoa korotetaan tarvittaessa

Toistaiseksi asutuksen suojaksi rakennettu tulvapato suojaa sekä rivi- että omakotitaloja. Tulvapadon taustavesiä pidetään kurissa pumppaamalla.

- Padossa on useita kymmeniä senttejä vielä varaa ja tarpeen tullen taloyhtiö itse korottaa sitä, Jani Välimaa sanoo.

Eri puolilla pohjalaisvesistöjä on pulmia ollut jääpadoista. Niihin varaudutaan myös Jalasjoella.

- Näin pieneen jokeen ei pysty kertymään massiivisia jääpatoja, mutta on suuri vaara, jos tuohon siltojen kohdalle jäätä kertyy, niin se nostaa veden pintaa hyvinkin nopeasti tässä asutuksen kohdalla, Välimaa kertoo.