Myyräkanta kasvamassa Etelä-Savossa - huippu nähdään vasta ensi vuonna

Huippuvuotta saadaan odottaa vuoteen 2014. Kanta vaihtelee rajusti sykleittäin Etelä-Savossa kolmen vuoden välein.

myyrät
Metsämyyrä lintujen ruokintapaikalla.
Metsämyyrä lintujen ruokintapaikalla.Raine Martikainen

Myyräkanta on jälleen kasvussa Etelä-Savossa. Tutkija Otso Huitu Metsäntutkimuslaitokselta kertoo, että erityisesti metsämyyristä on tehty havaintoja viime syksyn ja tämän talven aikana. Myyrien ei kuitenkaan uskota aiheuttavan metsälle erityisen suuria tuhoja vielä tänä vuonna.

- Suurin aallon pohja on ohitettu. Havaintoja metsämyyristä alkaa olla siellä täällä jonkun verran, mutta kyllä myyräkanta on kohtalaisen alhaisessa vaiheessa vieläkin. Ainahan niitä on keväällä vähemmän kuin syksyllä, Huitu kertoo.

Myyräkannan arvioidaan kasvavan tämän vuoden aikana kohtalaiseksi keväästä 2012, jolloin myyräkanta oli Etelä-Savossa vielä heikko.

Myyräkannalle tyypillistä voimakas syklisyys

Myyräkannan koko vaihtelee voimakkaasti sykleittäin Etelä-Savossa noin kolmen vuoden välein.

- Tälle on muutamakin syy. Kun myyräkannat ovat korkeat, ja myyrät alkavat talvehtia, niin myyriltä loppuu sapuska jossain vaiheessa, kun ruoho ei kasvakaan. Tämä johtaa myyrien nälkiintymiseen ja heikentymiseen ja niihin iskee helposti taudit.

- Toinen syy myyräkannan heittelehtimiseen on petokantojen syklisyys. Myyrät ovat lumikolle ja kärpälle sekä haukoille ja pöllöille tärkeää ravintoa. Kun myyräkannat ovat korkealla, nämä painavat sen alas, Huitu kertoo.

Kun myyräkannat painuvat alas, pedot puolestaan lähtevät pois tai kuolevat pois. Tämä mahdollistaa taas uudelleen kannan nousun.

Varsinaista myyräkannan huippuvuotta odotetaan vuodelle 2014.

Myyristä monille kiusaa

Myyrät ovat metsänuudistusaloilla ja metsitetyillä pelloilla kantojen huippuvuosina vitsaus.

Peltomyyrälle kelpaavat ravinnoksi niin puut ja pensaat sekä taimen tyven kuoret. Metsämyyrille kelpaavat puolestaan taimien silmut, marjat, sienet, siemenet ja puuntaimenen silmut.

Harmaita hiuksia aiheuttavat monille myös myyrien pihoille ja pelloille tekemät käytävät.

Myyriä torjutaan esimerkiksi loukkupyynnillä ja kitkemällä heinäkasvillisuutta taimikoista, jotka tarjoavat myyrille ravintoa ja suojaa.