Kun kotona asuu kuusi kissaa

Kuusi kissaa, apua! Laita nyt edes joku niistä pois! Kokkolalainen Tuula Brandt on tottunut kummasteluun, kun kertoo asuvansa ison kissakatraan kanssa. Elli, Vilma, Miina, Kultsi, Peppi-Lotta ja Väinö-Olavi ovat perheenjäseniä, eikä äiti niistä luovu ennen kuin on pakko.

ilmiöt
Nainen kissa sylissään.
Tuulan sylissä Vilma.Kati Latva-Teikari / Yle

Ensimmäisenä Tuulan kodissa katse osuu sängyllä loikoilevaan suureen kolliin, Väinö-Olaviin. Majesteettisen näköinen vaalea, pitkäkarvainen kissa on porukan kingi. Toinen lauman pojista, Kulle, makailee olohuoneessa.”Rukki” käynnistyy heti, kun silittää pehmeää turkkia.

- Kultsi on niin ihana, hyväluonteinen jätkä, Tuula nauraa.

Tuulalla on ollut aina paljon kissoja. Nykyiset kollit ja nartut on leikattu, ja ne saavat tulla ja mennä mielensä mukaisesti. Kodissa ei haise kissan pissa, eikä karvoja näy missään, uskomatonta!

Karvoja kuulemma kyllä löytyy, mutta kissaelämä on asennekysymys. Lemmikki ottaa mutta myös antaa paljon.

- Ne hoitavat meitä, ovat terapeuttejamme, sanoo Tuula ja kertoo nukahtavansa joka ilta vähintään neljän karvakaverin kanssa. Pari pysyy jalkopäässä, Vilma tulee vatsan päälle ja Elli tyynylle.

Ne hoitavat meitä, ovat terapeuttejamme.

Lääkäri vai joulukinkku?

Yksihuoltajan perheessä rahat ovat olleet tiukalla. Silti kuudelle kissalle on aina saatu sapuska hankittua. Kissanruokaan on keitetty riisiä jatkeeksi ja hyvin on maistunut.

Yhtenä jouluna perhe joutui valitsemaan maksaako kipeälle kissalle eläinlääkärireissu, vai ostaako aatoksi kinkku pöytään. Lapset valitsivat kinkuttoman joulun.

Jokainen kissa on oma persoonansa. Tuulan poppoon seniori, 17-vuotias, harmaaraidallinen Elli, on kiltti kuten Kullekin. Ellin pentu, 15-vuotias Vilma, on sähäkämpää sorttia. Sen näkee jo viirusilmien pilkahduksesta.

Miinankaan nenälle ei hypitä. Pitkäkarvainen rouva on arvonsa tunteva. Antaa kuitenkin silittää, kun ensin on silmäillyt vieraan päästä varpaisiin.

Porukan nuorinta, 4-vuotiasta Peppi-Lottaa, ei silitetä. Pieni töpöhäntä vain vilahtaa, kun kissa katoaa salamana sängyn alle.

- Se löytyi kuorma-autojen pesupaikalta. Villiintynyt kissa ryntäili ensin pitkin seiniä ja hyllyjä, mutta oppi luottamaan ihmisiin ajan myötä, Tuula kertoo.

Vaikka kissoja on paljon, lemmikit eivät rajoita elämää. Reissuunkin voi lähteä, kun nyt jo omillaan asuvat lapset ovat aina mielellään hoitajia.