Beat Cooma vai UMC, vain toinen voi voittaa

Jyväskylä on jo voittanut Ylen TV2:n Pakko tanssia-kilpailussa, ainakin, mikäli asiaa kysytään ensimmäisten joukossa tanssikilpailun finaaliin joukkueensa luotsanneilta Sanaz Hassanilta ja Anna-Maria Nurmelta. Jyväskyläläisryhmien lisäksi finaalissa nähdään kuusi tanssiesitystä.

tanssi
Jyväskyläläiset Beat Cooma ja street-tanssiryhmä UMC.
Jyväskyläläiset Beat Cooma ja street-tanssiryhmä UMC.HYPR Agency

Hassanin street-tanssiryhmä UMC ja Nurmen showjazz-ryhmä Beat Cooma kisaavat molemmat vahvasti 30 000 euron pääpalkinnosta. Finaali on 4.5. ja tanssiryhmät treenaavat tällä hetkellä päivittäin - vähintään pari tuntia päivässä.

Jyväskylä on tv-ohjelman myötä noussut viimeistään nykytanssista kiinnostuneen yleisön tietoisuuteen. Pitkän ja palkitun uran tehneet Hassani ja Nurmi pitävät jyväskyläläistä tanssibuumia todellisena.

Täällä on jo pitkät perinteet laadukkaiden tanssiryhmien kokoamisessa ja nyt se kantaa hedelmää.

- Täällä on jo pitkät perinteet laadukkaiden tanssiryhmien kokoamisessa ja nyt se kantaa hedelmää. Nuoret tietävät hyvin saavansa paikallisissa tanssikouluissa huippuopetusta ja se motivoi harrastuksen pariin. Kun ohjaajat ovat vaativia ja kunnianhimoisia, se tarttuu myös nuoriin tanssijoihin.

Vahvat vetäjät ja yhtenäiset ryhmät

Sekä Jyväskylän tanssiopiston opettajana toimiva Sanaz Hassani että oman Cooma Dance Academyn vetäjä Anna-Maria Nurmi korostavat menestyksen salaisuudeksi yhtenäisiä joukkueitaan. Tanssi lähtee hyvästä ryhmähengestä ja yhteisestä tavoitteesta. Nurmi on kaiken muun ohessa tehnyt myös tuoreen väitöskirjan hiphop-tanssin yhteisöllisyydestä.

Sekä Hassani että Nurmi tiedostavat olevansa Jyväskylän nuorille isoja esikuvia. He molemmat uskovat, että nyt kisailevista tanssitytöistä löytyy lahjakkuuksia jotka voivat halutessaan rakentaa hienon uran tanssin parissa. Vain Nurmea huolestuttaa miten hänen ryhmänsä lukio-opiskelijoiden aika riittää kaikkeen. Koulutyö kärsii väkisin, mutta onneksi vain tilapäisesti.

Mahdollisen palkintorahan kohde selvillä

Koska molemmat koreografit ovat opiskelleet tanssia myös ulkomailla, muun muassa New Yorkissa, heillä on selvä käyttötarkoitus tiedossa ryhmilleen jos 30 000 euroa palkinnoksi napsahtaa.

- Ulkomaille tanssileireille lisää oppimaan, he sanovat kuin yhdestä suusta.

Siitä on pieni haikeus, että vain toinen jyväskyläläisryhmä voi voittaa. Kaikki on siitä kiinni, kumpi sattuu tänä keväänä yleisöä enemmän viihdyttämään; UMC:n katutanssi vai Beat Cooman hieman eteerisempi jazztanssi.