1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Operaattoreiden kisa taloyhtiöistä kiihtyy

Pääkaupunkiseudulla taloyhtiölaajakaista on taloyhtiöille helppo ja kannattava tapa hankkia verkkoyhteys. Operaattorit puolestaan haalivat taloyhtiöitä, koska niiden avulla asiakkaaksi saadaan yleensä kaikki talon asukkaat. Kilpailua käydään nyt verkon nopeudella ja lisäpalveluilla.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Taloyhtiölaajakaistat yleistyvät Suomessa huimaa vauhtia. Kun vuoden 2010 lopulla laajakaistapaketin omisti 158 000 taloyhtiö-asukasta, oli vuoden alkuun mennessä paketin hankkinut jo 230 000 asukasta.

Operaattoreille taloyhtiöt ovat houkuttelevia kohteita, koska niiden avulla asiakkaaksi saadaan kerralla kaikki talon asukkaat. Pääkaupunkiseudulla ja suurten kaupunkien tiheään asutuilla kerrostaloalueilla taloyhtiölaajakaistat yleistyvät.

Kannattavuuden takia taloyhtiöt ovat nyt operaattoreiden kilpailun kohteena. Kilpailun voittaa parasta tuotetta tarjoava, eli nopein ja halvin. Verkkoyhteyden mukana tarjotaan esimerkiksi kaapelikanavia. Suurissa kaupungeissa kilpailevat kolme suurta: DNA, Elisa ja Sonera.

Kilpailun takana on joitakin vuosia sitten muuttunut lainsäädäntö, sanoo DNA:n laajakaista-liiketoiminnasta vastaava johtaja Jarno Haikonen.

- Nykyään taloyhtiö itse voi yksinkertaisella enemmistöllä valita taloyhtiölaajakaistan, eli itseasiassa taloyhtiön kautta hoidetaan laajakaista kaikille talon asukkaille.

Nopeampaa, halvemmalla

Taloyhtiölaajakaistojen hinnat vaihtelevat enemmän kuin yksittäisen kuluttajan nettiliittymien hinnat. Suuri kohde voi saada palvelunsa halvemmalla, pieni yhtiö taas hieman kalliimmalla. Jarno Haikosen mukaan kilpailutilanne on kuitenkin edullinen, sillä taloyhtiölaajakaista tulee jokaisen asukkaan erillistä sopimusta halvemmaksi.

- Kysyntää riittää nyt lakimuutoksen jälkeen, ja koska taloyhtiölaajakaista menee yhtiövastikkeeseen, on lopputuote yksittäiselle asukkaalle periaatteessa ilmainen.

Parhaimmillaan kuluttajat voivat säästää huomattavasti, sanoo Soneran myyntijohtaja Esko Korkalo.

- Taloyhtiölaajakaistoissa on se ominaisuus, että taloyhtiön kuluttajat säästävät noin puolet nykyisestä laskustaan, eli laajakaistan käyttö tulee hyvin edulliseksi.

Nopeuden tavoite painaa jo päälle

Suomalaisten kiinteiden laajakaistojen nopeudet ovat nousseet tasaisen maltillisesti viime vuosina. Tällä hetkellä käytännössä kaikki suurten kaupunkien kiinteät laajakaistat ovat verrattain nopeita, vähintään10Mbit/s-nopeudella varustettuja.

Taloyhtiölaajakaistalla kuluttajat säästävät noin puolet nykyisestä laskustaan.

Esko Korkalo, Sonera

Viestintäministeriön tavoite on, että jokaisella suomalaisella on yhteys huippunopeaan 100Mbit/s-verkkoon vuoteen 2015 mennessä. Käytännössä huippunopea yhteys luodaan rakentamalla maahan valokuitukaapeliverkko olemassa olevan kuparikaapeliverkon tilalle.

Pääkaupunkiseudulla valokuitukaapeli on Soneran kilpailuvaltti. Myyntijohtaja Korkalon mukaan Sonera tarjoaa varsinkin Helsingissä vanhalle kilpailuasetelmalle vaihtoehdon valokaapelillaan, jolla kuluttaja saa nopean verkkoyhteyden ja kaapelikanavia televisioon samassa paketissa.

- Tilanne on ollut Helsingissä se, että paikallinen kaapeliyhtiö on kilpaillut kuluttajista yksin. Nyt tämä valokaapeli tarjoaa kuluttajalle aidon vaihtoehdon kilpailuttaa kiinteä verkko ja kaapelikanavat.

DNA:n Jarno Haikonen uskoo kuitenkin, että yhä nopeammille verkoille on myös kysyntää.

- Nettiä käyttävät laitteet yleistyvät kodeissa koko ajan, ja sitä myöten myös verkon nopeuden tarve. Nopeaa verkkoa tarvitaan esimerkiksi televisio-ohjelmien streamaukseen eli suoratoistoon.