Esedu ei jatka opetusta Taitolan toimipisteessä

Taitolassa toteutettu artesaanien, datanomien ja media-assistenttien sekä merkonomien somistusjaksojen opetus siirretään muihin toimipisteisiin.

artesaanit (tutkinnon suorittaneet)
Taitolan koulu, Esedu
Adam Bellgrau / Yle

Etelä-Savon Koulutus Oy on päättänyt luopua Mikkelissä sijaitsevasta Taitolan toimipisteestään. Etelä-Savon Koulutus Oy on tiloissa vuokralla.

Taitolasta luopumista perustellaan sillä, että säästöjä halutaan hakea ensisijaisesti muista kuluista kuin henkilöstömenoista. Kiinteistöjen vuokrakustannukset ovat merkittävä menoerä oppilaitoksen taloudessa.

- Taitolan vuokra- ja muut ylläpitokustannukset ovat vuodessa noin 500 000 euroa. Jos 500 000 euron säästö jouduttaisiin tekemään henkilöstökuluissa, tämä edellyttäisi noin 10 työntekijän irtisanomista, toimitusjohtaja Keijo Tikka havainnollistaa.

Toiminta siirretään muihin tiloihin

Taitolassa toteutettu artesaanien, datanomien ja media-assistenttien sekä merkonomien somistusjaksojen opetus siirretään muihin toimipisteisiin.

Toimitusjohtaja Keijo Tikka muistuttaa, että siirrot eivät ole lopullisia, ja myös muiden tilojen käyttö on opistossa kriittisessä tarkastelussa riippuen valtiontalouden tulevista säästötoimenpiteistä ja opetusministeriön suunnitelmista oppilaspaikkojen supistamiseksi.

- Näillä ratkaisuilla turvataan opetuksen jatkuminen ensi lukuvuonna. Opetusministeriön suunnitelmat oppilaspaikkojen supistamiseksi voi tehdä Esedusta hyvin toisennäköisen oppilaitoksen vuonna 2016. Etelä-Savon Koulutus Oy:n hallitus tekee aloituspaikkapäätöksiä kesäkuun kokouksessaan.

Opiskelijat huolissaan toimitilojen järjestymisestä

Taitolan toimipisteessä opiskelevat ovat huolissaan minkälaiset toimitilat heille saadaan järjestettyä Taitolan jälkeen.

- Tuntuu siltä, että kenelläkään ei ole vielä selvää miten ne tilat lopulta järjestyy. Monia huolettaa se, että opinnot pirstoutuvat useisiin tiloihin ja opintojen eteneminen hidastuu sen seurauksena.

- Siinä mielessä tilanne on kuitenkin hyvä, että opiskelijoista valitaan myös suunnittelemaan ja esittämään mielipiteitään tiloista, artesaani-linjan aikuisopiskelija Jarkko Sandell kertoo.

Artesaanien opetus jaetaan tulevaisuudessa kolmeen kiinteistöön. Puutekniikan osastolle remontoidaan kevään ja kesän aikana artesaaneille soveltuvat työtilat. Metalliartesaanien koulutus siirtyy Rantakylään Viilarintielle, jossa on Esedun metallialan opetustilat. Tekstiili- ja vaatetusartesaanit siirtyvät Otavankatu 4:n tiloihin. Merkonomien somistusopetus siirtyy Raviradantie 8-9:n tiloihin.