Sisu ja Taito valmiina palvelemaan - tutkimuksille pontta supertietokoneista

Sisua ja Taitoa voidaan hyödyntää esimerkiksi nanoteknologian, fuusioenergian ja ilmastonmuutoksen tutkimisessa.

tekniikka

Suomalaiset tutkijat ovat saaneet käyttöönsä kaksi uutta supertietokonetta (siirryt toiseen palveluun), Sisun ja Taidon. Ne palvelevat kaikkia tieteenaloja.

Supertietokoneet on asennettu Kajaaniin entisen paperitehtaan tiloihin, missä majaa pitää nykyisin tietotekniikkakeskus CSC. Laitteiden käyttöönottoa edelsi kuukausien mittainen kokeilu.

Sisu eli Cray XC30 korvaa CSC:n nykyisen supertietokoneen, Louhen. Aluksi Sisun laskentateho on edeltäjäänsä verrattuna 2,5-kertainen, mutta luku kasvaa ensi vuonna asennuksen toisen vaiheen myötä jopa 16-kertaiseksi.

Taidon huippukapasiteetti on noin viisi kertaa suurempi kuin vuoden lopussa käytöstä poistettavan Vuori-superklusterin. Taito koostuu 576:sta Hewlett-Packardin ProLiant SL230s -palvelimesta.

Kun asennusten jälkimmäiset vaiheet on saatu tehtyä ensi vuonna, kaksikon laskentateho nousee yhteensä yli 2 200 teraflopsiin (siirryt toiseen palveluun).

CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy on valtion omistama, voittoa tavoittelematon yhtiö. Se tarjoaa palveluita muun muassa tutkimuksen, opetuksen ja kulttuurin tarpeisiin.